Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Észak-Korea “fontos gyakorlati” háborús elrettentő intézkedéseket vezet be

Fotó: MTI/EPA/KCNA
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az állami média szerint Észak-Korea olyan intézkedéseket fogadott el, melyek közlésük szerint “fontos gyakorlati” háborús elrettentő erővel bírnak.

A South China Morning Post jelentése szerint az állami média arról jelentett, hogy Észak-Korea “fontos gyakorlati” háborús elrettentő intézkedéseket hozott. E döntésre pedig mindössze egy nappal azelőtt került sor, hogy Szöul és Washington megkezdi az elmúlt 5 év legnagyobb közös hadgyakorlatát.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Az észak-koreai állami média, a KCNA jelentése szerint a döntést a kormánypárt katonai bizottságának legutóbbi ülésén hozták meg, kiemelve, hogy a Kim Dzsongun vezette eseményen megvitatták és elfogadták a háborús elrettentő eszköz “hatékonyabb és erőteljesebb használatának fontos gyakorlati lépéseit”.

A jelentés szerint e lépés célja, hogy “megbirkózzanak a jelenlegi helyzettel”, melyben az Egyesült Államok és Dél-Korea “katonai provokációi elérik a vörös vonalat”, noha az újonnan hozott intézkedéseket nem kívánták részletesen közölni.

Mint ismert, az USA és Dél-Korea a tervek szerint hétfőn kezdi meg nagyszabású közös hadgyakorlatát, mely az észak-koreai fokozott agresszió nyomán zajlik, s mely a két ország közlése szerint a “változó biztonsági környezetre” összpontosít.

Észak-Koreát minden ilyen jellegű hadgyakorlat frusztrálja, sőt, egy esetleges invázió próbájának tekintik őket. Észak-Korea állítja, nukleáris fegyver- és rakétaprogramjai “önvédelmi célokat” szolgálnak. Szakértők szerint azonban az ország csupán ürügyként használja ezen gyakorlatokat arra, hogy továbbra is rakétakísérleteket, s esetlegesen nukleáris kísérleteket hajtson végre.