Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Nagyszabású hadgyakorlatra és az új rakétája tesztelésére készülhet Észak-Korea

Fotó: Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én. MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Dél-koreai jelentések szerint Észak-Korea hamarosan nagyszabású hadgyakorlatot tarthat, melynek részeként levegőbe küldök az új interkontinentális ballisztikus rakétájukat (ICBM).

Észak-Korea mindig gondoskodik arról, hogy címlapra kerüljön, és ez az elmúlt napokban sem volt másképp. Az elzárt ázsiai rezsim arra szólította fel az USA-t és Dél-Koreát, hogy azonnal állítsák le a közös hadgyakorlataikat.

Az északiak szerint az USA és Dél-Korea egy lehetséges inváziót gyakorol ellenük, míg a szövetségesek ezt kategorikusan tagadják. Azt azonban már nem, hogy Észak-Koreának üzennek a védelmi képességük megerősítésével.

Észak-Korea jelezte, ha az USA kilövi a rakétáikat a tesztelés alatt, az felér egy hadüzenettel. Közben a Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) arról adott tájékoztatást, hogy Kim Dzsongun első gyermeke feltehetően fiú, és a vezetőnek van egy harmadik gyermeke is, akinek a neme ismeretlen.

Észak-Korea megint készül valamire

Az utóbbi időben rendre a lányával lehetett látni, aki körülbelül 10 éves lehet, és úgy tartják, ő az a személy, aki egy nap átveheti a hatalmat Észak-Koreában. A fiú viszont még nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ami mögött nyomós indok lehet, hiszen alapesetben férfiben látnák az utódot.

A hírszerzés arról is tudomást szerzett, hogy Észak-Korea márciusban vagy áprilisban nagyszabású hadgyakorlatokat tarthat, miközben levegőbe engedi az új interkontinentális ballisztikus rakétáját (ICBM) – írja a CNA.

Észak-Korea élelmezési helyzete kapcsán megjegyezték, vannak elosztási problémák az országban, és a COVID-19-járvány is rányomta erre a bélyegét, de az ügynökség szerint a helyzet nem elég súlyos ahhoz, hogy mindez fenyegetést jelentsen a vezetésre, noha éves szinten 800 ezer tonnás rizshiánnyal küzdhetnek.