Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Észak-Korea a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok leállítását követeli

Észak-Korea azon a véleményen van, hogy az ENSZ-nek le kellene állíttatnia a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat.

...svg content...Fotó: EPA/SOUTH KOREAN DEFENSE MINISTRY
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Koreának nagyon nem tetszik, amit az Egyesült Államok és szövetségese, Dél-Korea csinál a hadgyakorlatokkal. Az északi rezsim mindezt veszélyes provokációnak fogja fel, ami miatt már nem egy rakétát lőttek ki.

Folyamatosak a rakétatesztek Észak-Koreában, ahol a hírek szerint továbbra is éheznek az emberek, a gazdaság nem éppen arról híres, hogy pozitív értéket mutatna. Ennek ellenére Észak-Korea nagyon nagy forrásokat fordít a fegyverkezésre, és atommal tesztelnének. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Szöul és Washington egy több mint 10 napos, nagyszabású hadgyakorlatot jelentett be, amire Phenjan úgy reagált, hogy felszólította az ENSZ-t, miszerint követeljék a két féltől, hogy azonnal állítsák le a gyakorlatukat,

Észak-Korea az ENSZ-hez fordult

Észak-Korea hangsúlyozta, rendkívül veszélyes szinte emelkedett a feszültség a hadgyakorlatok miatt, és szerintük az ENSZ-nek, valamint a nemzetközi közösségeknek határozottan fel kell szólítaniuk az USA-t és Dél-Koreát, hogy azonnal hagyják abba provokatív megjegyzéseiket és közös hadgyakorlataikat.

Péntek jelentették be, hogy március 13. és 23. között több mint 10 napon át tartanak nagyszabású hadgyakorlatokat, köztük kétéltű partraszállásokat. A szövetségesek azt mondják, a gyakorlatok védelmi célt szolgálnak, és szükségesek Észak-Korea hozzáállása miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan tiltja Észak-Koreának azt a fajta fegyverkezést és teszteket, amiket csinálnak, mégsem állnak le velük. Phenjan viszont a hadgyakorlatokra úgy tekint, hogy a felek egy inváziót gyakorolnak.

Az USA és Dél-Korea pénteken egy amerikai nagy hatótávolságú bombázóval jelent meg az égen, míg a koreaiak vadászgépeket küldtek fel, és tartottak gyakorlatot, amire az elmúlt hetekben több példa is volt.

Az Al Jazeera azt írja, Észak-Korea szerint az USA és Dél-Korea felelőtlen magatartást mutat, és ezzel egy nagyon kritikus és ellenőrizhetetlen szakaszba sodorják a regionális helyzetet. Hozzátették, sajnálatos számukra, hogy az ENSZ következetesen hallgatott a gyakorlatokról, amik „egyértelműen agresszív jellegűek.”

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.