Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Észak-Korea a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok leállítását követeli

Fotó: EPA/SOUTH KOREAN DEFENSE MINISTRY
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea azon a véleményen van, hogy az ENSZ-nek le kellene állíttatnia a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat.

Észak-Koreának nagyon nem tetszik, amit az Egyesült Államok és szövetségese, Dél-Korea csinál a hadgyakorlatokkal. Az északi rezsim mindezt veszélyes provokációnak fogja fel, ami miatt már nem egy rakétát lőttek ki.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Folyamatosak a rakétatesztek Észak-Koreában, ahol a hírek szerint továbbra is éheznek az emberek, a gazdaság nem éppen arról híres, hogy pozitív értéket mutatna. Ennek ellenére Észak-Korea nagyon nagy forrásokat fordít a fegyverkezésre, és atommal tesztelnének.

Szöul és Washington egy több mint 10 napos, nagyszabású hadgyakorlatot jelentett be, amire Phenjan úgy reagált, hogy felszólította az ENSZ-t, miszerint követeljék a két féltől, hogy azonnal állítsák le a gyakorlatukat,

Észak-Korea az ENSZ-hez fordult

Észak-Korea hangsúlyozta, rendkívül veszélyes szinte emelkedett a feszültség a hadgyakorlatok miatt, és szerintük az ENSZ-nek, valamint a nemzetközi közösségeknek határozottan fel kell szólítaniuk az USA-t és Dél-Koreát, hogy azonnal hagyják abba provokatív megjegyzéseiket és közös hadgyakorlataikat.

Péntek jelentették be, hogy március 13. és 23. között több mint 10 napon át tartanak nagyszabású hadgyakorlatokat, köztük kétéltű partraszállásokat. A szövetségesek azt mondják, a gyakorlatok védelmi célt szolgálnak, és szükségesek Észak-Korea hozzáállása miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan tiltja Észak-Koreának azt a fajta fegyverkezést és teszteket, amiket csinálnak, mégsem állnak le velük. Phenjan viszont a hadgyakorlatokra úgy tekint, hogy a felek egy inváziót gyakorolnak.

Az USA és Dél-Korea pénteken egy amerikai nagy hatótávolságú bombázóval jelent meg az égen, míg a koreaiak vadászgépeket küldtek fel, és tartottak gyakorlatot, amire az elmúlt hetekben több példa is volt.

Az Al Jazeera azt írja, Észak-Korea szerint az USA és Dél-Korea felelőtlen magatartást mutat, és ezzel egy nagyon kritikus és ellenőrizhetetlen szakaszba sodorják a regionális helyzetet. Hozzátették, sajnálatos számukra, hogy az ENSZ következetesen hallgatott a gyakorlatokról, amik „egyértelműen agresszív jellegűek.”