Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,41 Ft
Euró
392,62 Ft
Font
467,42 Ft
Bitcoin
57,428 $

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea hétfőn, és fenyegetőznek

Észak-Korea rövid időn belül több ballisztikus rakétát is felengedett a levegőbe, miközben folyamatosan fenyegetőznek.

...svg content...Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. február 19-én közreadott képen egy Hvaszong-15-ös interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről február 18-án. Kisida Fumio japán miniszterelnök tájékoztatása szerint a fegyver Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül csapódott a Japán-tengerbe. A február 18-i volt Észak-Korea első rakétatesztelése azóta, hogy január elsején egy rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki. MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea rakétakilövéssel kezdte a hétvégét, ami nagy felháborodást váltott ki. Később kiderült, hogy pontosan milyen rakétáról van szó, mely végül Japán kizárólagos gazdasági övezetében landolt.

Az elzárt rezsim megerősítette, valóban rakétát lőttek ki, ami egyúttal figyelmeztetés volt Dél-Korea és az USA számára, akik közös hadgyakorlatot tartanak a térségben. Röviddel ezután újabb rakéták kilövését hagyták jóvá Észak-Koreában, mely több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a keleti partjainál. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

Erről a dél-koreai hadsereg számolt be, miközben két nappal korábban Phenjan több mint 1 órán át egy interkontinentális ballisztikus rakétát reptetett. Dél-Korea határozottan elítélte a két kilövést, amit jelentős provokációnak minősítettek.

Észak-Korea két újabb rakétát lőtt ki

Észak-Korea szintén megerősítette a legutóbbi kilövést, és kiderült, hogy a két rakéta 395, illetve 337 kilométert tett meg a célpontig. A KCNA állami hírügynökség szerint egy 600 milliméteres, többszörös rakétavetőt alkalmaztak az indítás során, és taktikai nukleáris fegyverről beszéltek, ami képes megbénítani egy ellenséges repülőteret.

Japán szintén észlelte a kilövést, és közölték, hétfő reggel 7 óra körül két ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea. A japánok szerint rakéták megközelítőleg 100 és 50 kilométeres magasságot értek el, miközben 350 és 400 kilométer közötti távolságot tettek meg, mielőtt Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívülre zuhantak.

Észak-Korea továbbra is fenyeget

Nem érkezett jelentés repülőgépek vagy hajók sérüléséről, akárcsak a korábbi tesztek alkalmával. A szövetségesek szorosan együttműködnek az USA-val az elemzés és az információgyűjtés érdekében.

A dél-koreai külügyminisztérium a hétfői kilövéseket követően újabb szankciókat jelentett be négy személy és öt szervezet ellen. Az ENSZ határozottan elítélte a legutóbbi kilövéseket, és felszólították Észak-Koreát, hogy haladéktalanul tartózkodjanak minden további provokációtól – írja az Al Jazeera.

Kim Dzsongun testvére, Kim Yo Jong hétfőn figyelmeztetést adott ki a Korea-félszigeten való fokozott amerikai jelenlét miatt. Azt mondta, az amerikai erőkön múlik, milyen gyakran használják a Csendes-óceánt lőtávolságként. A legrosszabb mániákusoknak nevezte az USA-t, és azzal fenyegetőzött, hogy megfelelő válaszlépéseket készek tenni.

Észak-Korea szerint az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok egy inváziót szimulálnak ellenük, addig az USA és Dél-Korea tagadja ezt, szerintük ezek a gyakorlatok védelmi jellegűek. Vasárnap az amerikai légierő nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázókkal repült kötelékben dél-koreai és japán harci gépekkel egy gyakorlat részeként, mely erődemonstráció volt Észak-Korea részére.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.

Reagált az itthon is akkumulátor-gyárakat üzemeltető SK ON a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos hírekre

Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint a vállalat vezetősége vészhelyzetet jelentett be a folyamatos veszteségek miatt, ám az SK ON szerint csak elkerülni szeretnék azt.