Clouds
21 Budapest
Dollár
355,74 Ft
Euró
387,18 Ft
Font
437,27 Ft
Bitcoin
27,390 $

Észak-Korea hadüzenetként fogja fel, ha az USA kilövi a rakétáikat

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség 2023. március 1-jén közreadott felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető beszédet mond a kormányzó Koreai Munkapárt központi bizottságának február 26. és március 1. között tartott négynapos ülésén Phenjanban. Kim felszólította a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat az élelmiszer-termelés növelésére. Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt. Becslések szerint legalább egymillió tonna gabona hiányzik, ez az ország éves szükségletének közel 20 százaléka. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a 25,9 millió lakosú Észak-Koreában mintegy 10,7 millió ember alultáplált. MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne merje kilőni a rakétáikat a tesztelések során.

Észak-Korea kedden arra figyelmeztette az USA-t, ne próbálkozzon meg a rakétáik elfogásával a tesztek alatt, mert arra egyértelmű hadüzenetként fognak tekinteni. Ez azokra a rakétákra értendő, amiket a Csendes-óceán fölött lőne ki az USA, mely újabb hadgyakorlatra készül Dél-Koreával.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Az USA és Dél-Korea hadgyakorlata Észak-Korea fenyegetésének szól, miután Phenjan rendszeresen hajt végre rakétateszteket, és folyamatosan bővítik a nukleáris fegyverarzenáljukat a háttérben.

Észak-Korea állítja, ezek a fegyverek csupán önvédelmi célokat szolgálnak, míg az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra egy invázió próbájaként tekintenek. A közleményükben azt mondták, egyértelmű hadüzenetként tekintenek majd a rakétáik elfogására, amiket tesztelés céljából küldenek a levegőbe.

Erről Kim Yo Jong, Kim Dzsongun húga beszélt, hozzátéve, a Csendes-óceán nem tartozik az USA vagy Japán uralmához. Megjegyezte, Észak-Korea mindig készenlétben áll, hogy bármikor gyors és elsöprő erejű akciót hajtson végre.

Érezhető a feszültség a térségben Észak-Korea magatartása miatt, akik azt követelik, hogy az USA és Dél-Korea azonnal állítsa le a gyakorlatait. Ebben a hónapban a két ország az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlatát fogja tartani.

A március 13-án kezdődő gyakorlat legkevesebb 10 napon át tart majd, melynek során számos haditechnikát vonultatnak fel a levegőben és a vízen. Észak-Korea vezetője nemrégiben kiadta a parancsot, hogy exponenciális módon kell növelniük a fegyvergyártásukat, beleértve az atomfegyvereket is – írja a CNA.