Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kim Dzsongun fokozott valódi háborús gyakorlatokat rendelt el a lánya oldalán (fotók)

Fotó: Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke és lánya, Kim Dzsu E a dísztribünön a Koreai Néphadsereg megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott katonai díszszemlén, a phenjani Kim Ir Szen téren 2023. február 8-án. MTI/EPA/KCNA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea fokozza az ellentéteket, és ezúttal már egy potenciális háborúról beszél.

Észak-Korea közvetlen az USA és Dél-Korea nagy közös hadgyakorlata előtt hajtott végre egy újabb rakétakilövést. Nem sokkal azután tette ezt meg, hogy kötelezte a két érintett felet, azonnali hatállyal állítsák le a hadgyakorlatokat.

Kim Dzsongun elrendelte az észak-koreai hadseregnek, fokozzák egy valódi háborúra felkészítő gyakorlatokat. Erről az állami média tett bejelentést, mialatt a vezető lánya kíséretében felügyelte a harcászati gyakorlatozásokat.

A megjelent felvételeken Kim és lánya látható, akik egyforma kabátot viseltek, és egyenruhás tisztek vették körbe őket. Az eseményre csütörtökön került sor, ami alatt rakétakilövést hajtottak végre.

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Kiderült, több rakétát engedett a levegőbe Észak-Korea: a Koreai Központi Hírügynökség, a KCNA által közzétett felvételeken legalább hat rakéta egyidejű kilövése látható. Egy Hwasong egységből lőtték ki a rakétákat, amit a KCNA állítása szerint csapásmérő küldetésre képeztek ki.

A gyakorlat alatt Kim közölte a katonákkal, készüljenek fel két stratégiai küldetésre – a háború elrettentésére, illetve arra, hogy adott esetben átveszik a kezdeményezést, ha fegyveres konfliktus törne ki.

Kim úgy fogalmazott, folyamatosan fokozniuk kell a különböző szimulált gyakorlatokat a valódi háborúra, mindezt változatos módon és eltérő helyzetekben. Észak-Korea első embere láthatóan sokat mutatkozik a lányával, akit 11 évesnek vélnek a szakértők, és a második gyermek lehet a családban – írja a Yahoo az AFP nyomán.

Dzsu Ae megjelenése már rendszeressé vált ezeken a rakétateszteken, ami egyúttal üzenet lehet Észak-Korea számára az utódlás és a család megerősítése jegyéül. A rezsim már korábban törvénybe foglalta, senki nem viselheti a kislány keresztnevét, így azok, akik ezen a néven lettek regisztrálva, azonnal változtatniuk kell.

Szakértői vélemények szerint Észak-Korea légiereje továbbra is a leggyengébb láncszem a gépezetben, és emiatt is helyeznek olyan nagy hangsúlyt a rakétakísérletekre, amikkel kompenzálni próbálnak.