Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Észak-Korea tengeralattjáróról lőtt ki két stratégiai cirkálórakétát

Fotó: Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke és lánya, Kim Dzsu E megtekint egy tüzérségi gyakorlatozást egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. március 9-én. MTI/EPA/KCNA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea ismét hallatott magáról, ezúttal egy tengeralattjáróról lőtt ki két cirkálórakétát, közvetlen azelőtt, hogy az USA és Dél-Korea megkezdené a nagyszabású hadgyakorlatát.

Észak-Korea a keleti partjainál hajtotta végre a kilövést, amiről az állami média számolt be, nyilvánvalóan tiltakozásul a következő héten kezdődő nagy hadgyakorlat ellen, ami kapcsán az északi rezsim azonnali leállásra szólította fel a két érintett felet.

A cirkálórakétákat a 8.24 Yongungról lőtték ki a Keleti-tenger Kjongpho-öblénél lévő vizeken. A KCNA beszámolója szerint a rakétákat egy víz alatti kilövési gyakorlaton indították útnak, amivel a fegyverrendszer megbízhatóságát erősítették meg, illetve megvizsgálták Észak-Korea nukleáris elrettentő erejének egy másik fő erejét, a víz alatti kilövéseket – írja a Yonhap hírügynökség.

A KCNA állítja, a rakéták pontosan csapódtak be az előre meghatározott célpontokba a Keleti-tengeren, miután 1,500 kilométert tettek meg. Korábban a dél-koreai hadsereg arról számolt be, hogy vasárnap egy tengeralattjáróról indított rakétát észleltek, azonban más részletekkel nem szolgáltak.

Észak-Korea napokkal korábban bejelentette, valódi háborús állapotra készülnek, mivel minden eddiginél jobban fenyegetve érzik magukat. Dél-Korea és az USA tagadja az esetleges invázió gyakorlatát, elmondásuk szerint ez a védelmi képességük megerősítéséről, és az elrettentésről szól Észak-Korea folyamatos provokációja miatt.