Clouds
21 Budapest
Dollár
346,81 Ft
Euró
370,65 Ft
Font
431,44 Ft
Bitcoin
27,128 $

Kínában már a feketepiacon árulják a koronavírus elleni vakcinákat

Peking, 2020. szeptember 24. Koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullák a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalatnál egy sajtóbejáráson Pekingben 2020. szpetember 24-én. A Sinovac közlése szerint az általuk fejlesztett CoronaVac elnevezésű potenciális vakcina 2021 elejére már forgalmazható lesz az egész világon, beleértve az Egyesült Államokat is. MTI/EPA/Vu Hong
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Vakcinaüzérek lepték el a távol-keleti feketepiacot, ahol több ezer dollárért árusítják az állami kézben lévő gyógyszeripari vállalatok kísérleti védőoltásait.

Vakcinaüzérek lepték el a távol-keleti feketepiacot, ahol több ezer dollárért árusítják az állami kézben lévő gyógyszeripari vállalatok kísérleti védőoltásait.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

A The New York Times riportjából kiderült, hogy egyre több kínai állampolgár kapja meg az oltást az országban annak ellenére, hogy hivatalosan még egyetlen készítményt sem hitelesítettek a hatóságok.

Az emberek gyakran hosszú sorokban állnak a klinikák előtt a kísérleti vakcinákra várva, az újság beszámolója szerint pedig már az üzérek is felbukkantak a kórházak környékén, akik 600-1500 dollárért árulják a védőoltások egyetlen adagját.

„Néhányan rettenetesen hálásak nekem azért, hogy segítettem” – mondta az egyik kereskedő. Mások legális úton próbálnak hozzájutni az ellenanyaghoz, ami nem éppen egy egyszerű feladat, ugyanis gyakran más városba kell utazniuk azért, hogy beadathassák maguknak a vakcinát.

„Sokkal felszabadultabban érzem magam így, hogy már megkaptam az oltást. Mivel vészhelyzeti okokból kezdték el alkalmazni a vakcinát az embereknél, ezért úgy gondolom, hogy garancia van arra, hogy működhet a dolog” – magyarázta az egyik tolmácsként dolgozó 26 éves nő a lapnak.

Kínában összesen négy helyi fejlesztésű vakcina lépett az emberi kísérleti fázis harmadik, végső szakaszába, mely során több tízezer kormányzati alkalmazott önkéntesen végzik el a szükséges vizsgálatokat. A folyamatokat Peking látható módon sürgeti, mivel ők szeretnék a világon először jóváhagyni a készítményüket, amelyben óriási üzleti lehetőség rejlik.

Mindeközben az Egyesült Államokban is megkezdenék a tömeges vakcinációs programot, azonban egyre több szkeptikussal találkoznak, akik nem támogatják a kötelező oltásprojektet, mondván nem bizonyították még a szerek hatékonyságát és biztonságosságát.

A Pfizer-BioNTech vakcinájáról nemrég kiderült, hogy 90 százalékos effektivitással rendelkezik, ezért karnyújtásnyira vannak attól, hogy év végétől kezdődően elkezdhessék az első adagokat leszállítani a frontvonalban tevékenykedő egészségügyi dolgozók számára.