Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Kína szerint “Európa vérzik”, az USA viszont jól keres a válságon

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Kína úgy véli, hogy az inflációról szóló törvényt úgy vezette be az USA, hogy nem vette figyelembe a más országokra gyakorolt hatását.

Kína pénteken azzal vádolta Washingtont, hogy hasznot húz az ukrajnai válságból, miközben Európa az egekbe szökő inflációtól és a téli energiaválságtól szenved – számolt be róla a The Express Tribune.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

“Az Egyesült Államok egy vagyont keresett az ukrajnai válságon, miközben Európa vérzik, és az infláció miatt magasabb energiaárakat fizet” – mondta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Zhao szerint az USA “saját érdekei mentén vezette be a törvényt, miközben figyelmen kívül hagyta a más országokra, köztük az úgynevezett szövetségesekre és partnerekre gyakorolt hatását”.

“Nem csoda, hogy egyes európai médiumok szerint Európának fel kell tennie a kérdést: miért függjön a békénk és a jólétünk az USA érdekeitől?” – mondta a szóvivő, aki ezt követően arra is utalt, hogy több európai vezető is kritizálta az Egyesült Államok lépését.

Köztük Emmanuel Macron francia elnök is, aki egyenesen agresszívnak nevezte a törvényt, amely támogatja az USA-ban gyártott termékeket, melyek hátrányt jelenthetnek az amerikán kívüli vállalatoknak.