Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $
Fotó: illusztráció | unsplash

Kiberháború is zajlik a Hamász és Izrael között

Szerző: Bense Róbert

Weboldalak, applikációk, biztonsági kamerák mentén szinte észrevétlen hadviselés kezdődött.

Bense Róbert

2023. október. 12 - 06:59

Ahogy arról már korábban írtunk, a Hamászt támogató hackerek a Red Alert elnevezésű, rakétatámadásokra figyelmeztető izraeli appot is feltörték, hamis nukleáris csapásra figyelmeztetve számos felhasználót.

A súlyos incidens rávilágított arra, hogy online is rengeteg sebezhető pontja van az izraeli védelemnek, hiszen többek között kormányzati és tájékoztató honlapok is elérhetetlenné váltak a támadások következtében. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

A Cybernews szakértői most arra figyelmeztettek, hogy a hackerek több száz olyan gyengén védett biztonsági kamerához férhetnek hozzá Izraelben, és több tucatnyihoz a Gázai övezetben, melyekkel visszaélhetnek a kiberbűnözők.

A valós idejű, RTSP protokoll alapján működő kamerák távolról irányíthatók, azonban titkosításuk és jelszóvédelmük meglehetősen könnyű préda a hackerek számára, feltörésük pedig súlyos biztonsági rést jelent, és a civileket is könnyedén veszélybe sodorhatja.

„Csupán alapvető ismeretekre van szükség ahhoz, hogy egy hacker átvegye az irányítást egy ilyen kamera fölött, melyek számos kockázatot és veszélyt jelenthetnek egy kiberháborús forgatókönyvben” – közölték.

„Ezek az információk felhasználhatók hírszerzésre, kémkedésre vagy zsarolásra” – fogalmaztak, kiemelve, hogy a hackerek kormányzati létesítmények biztonsági kameráit is megfigyelhetik.

„A támadók manipulálhatják a kameraképeket, hogy félrevezető információkat mutassanak, zavart vagy pánikot keltve ezzel” – írják, hozzátéve, hogy akár támadások leplezésére is használhatják a feltört kamerákat.

Aláhúzták, hogy a veszélyeztetett eszközök tulajdonosai nem csupán saját biztonságukért, hanem a közösség védelméért is felelősséggel tartoznak, ezért azt javasolták számukra, hogy titkosított protokollokat, valamint erős hitelesítő adatokat alkalmazzanak a visszaélések elkerülésének érdekében.