Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Jövő héten két űrszonda is meglátogatja a Vénuszt

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 8. - 19:37

Augusztus 9-én a Solar Orbiter, augusztus 10-én pedig a BepiColombo húzhat el a Naprendszer egyik legforróbb bolygója mellett.

Miközben az űrügynökségek és a magánvállalatok a Marsra és a Holdra koncentrálnak, a Vénusszal kapcsolatos kutatások és megfigyelések szintén létjogosultságot nyerhetnek az elkövetkező napokban, köszönhetően a NASA és az ESA orbitereinek.

Már korábban is megszokhattuk, hogy a Naprendszer különböző égitestjeihez speciális, úgynevezett kilengési „csúzli”-manőverekkel lehet eljuttatni az űrszondákat – ez most is így lesz, hiszen a két egység nem célzottan a Vénuszt vizsgálja.

A NASA és az ESA közös projektje, a Solar Orbiter valójában a Napot kémleli, ám hétfőn olyan közelségbe kerülhet a Vénuszhoz, hogy a mérnökök felvételeket készíthetnek majd a bolygó pólusairól.

Hasonló a helyzet az ESA és a JAXA űrszondájával, a BepiColombóval is, amely célzottan a Merkúrt vizsgálja, ám ahhoz, hogy eljuthasson a planéta közelébe, legalább hatszor el kell haladnia mellette, mire olyan távolságba ér, hogy a fedélzetére szerelt műszerekkel és szenzorokkal lefotózhatja a tájat, mindeközben a Vénusz gravitációs terét használja ki az utazásra.

A Solar Orbiter magyar idő szerint augusztus 9-én, hétfőn 6:42-kor fog elhúzni 7 995 kilométerre a Vénusztól, míg a BepiColombo augusztus 10-én, kedden délután 16:48-kor kerülhet 550 kilométeres távolságba a bolygótól.