Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Káprázatos videón láthatjuk, amint elhalad az űrszonda a rikító Vénusz mellett

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 15. - 23:58

Az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter napszondája ezen a héten suhant el az Esthajnalcsillag mellett.

Az űrszonda csupán 8 ezer kilométeres távolságban volt a Vénusztól, amikor is lenyűgöző felvételeket készített a fedélzetére szerelt kamerájával, amit egyébként a Nap vizsgálatára erősítettek a külső borítására.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A NASA hivatalos közleményéből megtudhattuk, hogy a videón a Vénusz sötét oldalát csodálhatjuk meg, amely mivel a Nap fedésében található, teljesen fekete képet ad, míg a másik oldaláról szikrázó sugarak áramlottak be a felvételbe.

A jelenség során a Vénusz a Holdhoz hasonló kifli alakot öltött magára. További érdekesség, hogy a Nap masszív sugárzása miatt eszméletlen erős fénycsóvák és visszaverődések keletkeztek, ami az emberi szemnek szó szerint vakító lehet.

A Solar Orbiter 2022 és 2030 között még legalább hat alkalommal fog elhaladni a Vénusz mellett, míg egyszer a Földet is megközelítheti, máskülönben nem tudná elérni a Napot, amelyet évtizedeken keresztül monitorozhat.

Pusztán a véletlen folytán a japán JAXA űrügynökség és az ESA modulja, a BepiColombo is a Vénusz mellett járt, a Merkúr feltérképezésére tervezett űrszonda szintén bámulatos fotót lőtt a bolygóról.

Az elkövetkező években tehát még rengeteg új fényképet küldhet a két szonda a Földre, így érdemes lesz figyelemmel követnünk a szerkezetek útját és a missziók alakulását a közeljövőben is.