Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Elhaladt a Vénusz mellett az Európai Űrügynökség két szondája

ESA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Solar Orbiter és a BepiColombo is sikeresen megközelítette a Naprendszer egyik legforróbb bolygóját, utóbbi 552 kilométeres távolságból figyelhette meg a Vénuszt.

A NASA és az ESA napkutató szondája, a Solar Orbiter augusztus 9-én közelítette meg 7 995 kilométerre a Vénuszt, míg a Merkúr feltérképezését megcélzó BepiColombo egy nappal később, augusztus 10-én látogatta meg a bolygót.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

A két kozmikus randevú során mindkét űrszonda kulcsfontosságú adatokat gyűjtött be a Vénusz mágneses teréről és plazmatikus környezetéről.

Mindeközben a japán JAXA űrügynökség Akacuki modulja – amely hónapok óta a bolygó körül kering – összehangolta saját méréseit az új információkkal, így teljesen más szemszögből tudták megvizsgálni az asztronómusok az égitestet.

A BepiColombo egy 1024×1024-es felbontású fényképet készített a Vénuszról, amit rögvest el is küldött a Földön található irányítóközpontnak. A fotón jól kivehető, amint szinte karnyújtásnyira halad el a Vénusz mellett, miközben látszanak a szerkezet alkatrészei és antennái.

Az űrszonda egyébként még legalább egyszer közel kerülhet a Vénuszhoz, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor kilenc alkalommal a Merkúrt is megközelítheti, ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy tüzetesebben górcső alá vegye a bolygót.

Fotó: ESA

Először idén októberben érhet el a Merkúrhoz az egység, végül 2025-ben bolygó körüli pályára állhat, és leválhat róla az orbiteren kívül a JAXA magnetoszférát vizsgáló modulja is, amivel valós időben ellenőrizhetik a planéta mágneses mezőjét.