Tudósok szerint lehet élet a Merkúron

TÉMÁK:
#Tudomány
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Scientific Reports múlt héten megjelent kutatása szerint még ha nagyon kicsi is rá az esély, de egyáltalán nem kizárható, hogy a Naphoz legközelebb lévő bolygón kialakulhatott az élet.

„Lehetséges, hogy amíg a Merkúron volt víz, a hőmérséklet megfelelővé tette az élethez és a túléléshez nélkülözhetetlen körülményeket.”

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó) mondta Jeffrey Kargel, a Planetary Science Institute kutatója a The New York Times-nak.
Fotó: NASA / Victor Tangermann

Az amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Merkúr geológiai szempontból meglehetősen kaotikus felszíne nem földrengések következményeképpen alakulhatott ki, ahogyan azt a korábbi elméletek alapján gondolták. Helyette úgy vélik, hogy a repedések és hatalmas hasadékok párolgás hatására keletkezhettek. A felszín alatt felgyülemlő folyadék például a hőmérséklet változására szilárddá vagy gázneművé módosulhatott, ezáltal nyomást fejtett ki a felül lévő kőzetekre, majd egyszerűen, mint egy buborék, „kipukkantak”.

Természetesen ezt nem szó szerint kell érteni, mivel ez egy nagyon hosszú folyamat, de a lényege az, hogy olyan anyagok, mint a víz, könnyen lépnek át egyik halmazállapotból a másikba, így a több, mint 420 Celsius-fokos Merkúr felszínén repedéseket hoztak létre.

A kutatók szerint ennek köszönhetően könnyen lehet, hogy ha bebizonyosodna, hogy valóban ez a folyadék a víz, akkor benne akár elő organizmusokat is felfedezhetnének.

„Azt hittem, hogy Alexis Rodriguez, a kutatás társszerzője megőrült. Aztán egyre jobban beleástam magam a geológiai bizonyítékokba, átgondoltam a bolygón lévő kémiai és fizikai körülményeket és arra jutottam, hogy tényleg őrültségnek hangzik a felvetés, azonban tudományosan teljesen megállja a helyét.”

összegezte a kutatás eredményeit kicsit vicces hangnemben Jeffrey Kargel.