Joe Biden végérvényesen kötelezővé tette az amerikaiak egyharmada számára a koronavírus-vakcinát

MTI/AP/Evan Vucci
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 10. - 16:12

Az amerikai elnök legújabb rendelete értelmében 100 millió amerikai állampolgárnak mindenképpen be kell oltani covid elleni vakcinával.

Az AP hírügynökség információi szerint az egészségügyi dolgozókon kívül a szövetségi vállalkozók és a magánszektorban tevékenykedők számára is kötelezővé válik a covid elleni védőoltás.

Biden csütörtöki beszédében élesen kritizálta azt a több millió amerikai állampolgárt, akik még nem szándékoztak felvenni az oltást, ezért ösztönzőleg úgy döntött, nem várnak tovább, és szűkítik az oltatlanok terét:

„Türelmesek voltunk. De a türelmünk fogy, és az elutasítás mindannyiunknak sokba került. Az oltatlan kisebbség sok kárt okozhat, és okoz is.”

A republikánus politikusok úgy gondolják, Biden ezzel a kijelentésével túlságosan messzire ment, ugyanis nem utasíthat magáncégeket és munkavállalókat arra, hogy oltassák be magukat kísérleti oltással.

A szabályok előírják, hogy minden több mint 100 munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak meg kell követelnie, hogy oltsák vagy hetente teszteljék az ott dolgozókat, ez mintegy 80 millió amerikait érint, illetve mintegy 17 millió munkavállalónak, akik az egészségügyi létesítményekben dolgoznak ugyancsak kötelezően fel kell venniük az oltást.