Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,18 Ft
Euró
385,83 Ft
Font
451,41 Ft
Bitcoin
68,367 $

Irán elnöke szerint önvédelemből támadtak Izraelre

Legitális önvédelemről beszél Irán első embere Izrael megtámadása kapcsán, amit egyúttal leckének is nevezett.

...svg content...Fotó: Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Irán végül megtámadta Izraelt, de elmondásuk szerint kizárólag katonai létesítményeket vettek célba. Azt mondták, ha Izrael nem válaszol erre, akkor nem fognak újabb támadást indítani, hozzátéve, tízszer ekkora csapásra is képesek, így ez egyfajta figyelmeztetés, lecke lehetett a részükről.

Nagy károkat nem tudtak tenni, már csak az USA miatt sem, mert az amerikai technika tette a dolgát, és Izrael szerint a feléjük tartó lövedékek 99%-át kilőtték. Mialatt Orbán Viktor magyar miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot, Izrael állítólag fontolóra vette az ellencsapást, amit az USA semmilyen szinten nem támogat. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Irán elnöke, Ebrahim Raisi közleményben reagált a történtekre, és azt mondta, legitális önvédelemből cselekedtek, és ahogyan ő fogalmazott, az agresszor megbüntetése volt a cél. Semmilyen törvénysértést nem lát abban, ami történt, hiába lőttek ki százával lövedékeket Izrael felé, annak katonai célpontjaira.

Az Al Jazeera megjegyzi, Irán szerint az elmúlt hat hónapban türelmes volt, és az elnök azt mondta, mindent megtettek azért, hogy megmutassák az ENSZ Biztonsági Tanácsának, mit tesz Izrael, milyen nemzetközi törvényeket sértenek meg, tovább viszont nem akartak várni a válasszal.