Íme a marsi talaj az Ingenuity helikopter fedélzetéről

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 06:30

A NASA drónhelikoptere az elmúlt éjszaka során elkészítette a vörös bolygón lőtt első fényképét.

A Perseverance roverről ezen a héten vált le az Ingenuity helikopter, amely sikeresen átvészelte a hideg, -90 Celsius-fokos marsi éjszakát, majd a Jezero-kráter belsejében készített egy egészen pazar fotót a vöröses színezetű kőzetekről.

A legjobb fotó díját biztosan nem fogja elnyerni idén az Ingenuity, mivel az alacsony felbontású képről csupán az apró kőzetdarabokat lehet kivenni, azonban így is komoly előrelépésként értékelhető a fénykép, amelyen egyébként a helikopter árnyéka is látszik.

Fotó: NASA

A NASA blogbejegyzésében azt írják, a fotó még április 3-án készült, miután aktiválták a napenergiával működtetett rotorokat, továbbá közölték, hogy az elkövetkező napokban további felvételekre lehet számítani.

Az Ingenuity leghamarabb április 11-én kísérli meg az első tesztrepülések végrehajtását a Marson, ami történelmi tettként vonulhat be a NASA almanachjába.

Egyelőre biztató, hogy nem fagytak szét a marsi zord estéken a drónhelikopter alkatrészei, mint ahogyan az is ígéretes, hogy túlélte az egység a Perseverance roverről való leválást.

Ha tehát minden a tervezett forgatókönyv szerint alakul, akkor az Ingenuity lehet az első ember által kifejlesztett és megépített szerkezet, ami szabadon repkedhet a marsi talaj felett.