Hiába a tűzszünet, folytatódnak az összecsapások Szudánban

Fotó: MTI/AP/Marvan Ali
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Már a hétnapos tűszüneti megállapodás bejelentésekor is megkérdőjelezhető volt a felek közötti ideiglenes béke, ám úgy tűnik, a szakértőknek ismét igaza lett: folytatódtak a harcok Szudánban.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a szudáni hadsereg és a gyors támogató erők (RSF) egy törékeny, hétnapos tűzszüneti megállapodásra jutott, ám az Al Jazeera jelentése szerint a fővárosban, Kartúmban továbbra is folynak a véres összecsapások.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A hadsereg megpróbálja kiszorítani az RSF csapatait az elnöki palota és a hadsereg főhadiszállásának környékéről, annak ellenére, hogy elméletileg megszületett a csütörtöktől érvényes, hétnapos tűzszüneti megállapodás. Csütörtökön Kartúmból és Omdurbanból is súlyos bombázásokról számoltak be.

A keddi hivatalos jelentések szerint az április 15-én kirobbant konfliktus kezdete óta több mint 550 ember vesztette életét, és legkevesebb 4926 megsérült. Hiába az Abdel Fattah al-Burhan tábornok, a hadsereg vezetője és Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo tábornok, az RSF vezetője közötti látszólagos megegyezés, a felek jelenleg a fővárosi területekért harcolnak.

Az ENSZ a kialakult helyzet nyomán szerdán felszólította a hadviselő feleket, hogy garantálják a humanitárius segélyek biztonságos áthaladását, miután hat teherautót kifosztottak.

Martin Griffiths, az ENSZ segélyezési főnöke reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy pár napon belül személyesen találkozhat a felek képviselőivel, hogy garanciákat kapjon tőlük a segélykonvojok szállítása kapcsán.