Clouds
21 Budapest
Dollár
344,74 Ft
Euró
371,11 Ft
Font
432,30 Ft
Bitcoin
26,950 $

Szudáni konfliktus: az egészségügyi rendszer közel áll az összeomláshoz

Fotó: MTI/AP/Marvan Ali
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szudáni orvosok figyelmeztettek a közelgő válságra: hangsúlyozták, a szudáni egészségügyi rendszer eljutott arra a pontra, hogy hamarosan teljesen összeomolhat a konfliktus közepette.

A Guardian jelentése szerint szudáni orvosok kongatták meg a vészharangot az országot sújtó konfliktus közepette: figyelmeztettek, kritikus hiány áll fenn az alapvető szolgáltatásokból, köztük az ivóvízből, továbbá rengeteg holttest hever az utcákon, melyek „környezeti katasztrófát okoznak”.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

A szudáni orvosok beszámolója szerint a főváros, Kartúm utcáin mostanra halmokban állnak a holttestek, ivóvíz híján az emberek kénytelenek szennyezett vizet fogyasztani, miközben az orvosok a szűnni nem akaró bombázások közben is életeket mentenek.

Miután a tűzszüneti megállapodás ismételten kudarcba fulladt, hétfőn is heves robbanások és lövések hallatszottak Omdurbanban, de további robbanásokról és összecsapásokról érkeztek jelentések az észak-kartúmi Bahri és Kafouri körzetekből is.

Eközben a kartúmi lakosok arról számoltak be, hogy a gyors támogató erők (RSF) katonái légvédelmi rakétákat vetettek be a szudáni hadsereg (SAF) bombázására válaszul. Az egyre növekvő erőszak közepette, mely keddig legkevesebb 500 ember életét követelte, kritikus hiány alakult ki például ivóvízből, élelmiszerből, valamint üzemanyagból.

A szudáni orvosok szakszervezete figyelmeztetett, az utcákon felhalmozott holttestek „környezeti katasztrófát okoznak”, mivel a vízellátás Kartúm egyes részein, különösen Bahri területén megszűnt, ezzel együtt pedig a súlyos megbetegedések száma is jelentősen növekedett, hiszen a kétségbeesett lakosság közvetlenül a Nílusból történő ivással próbálja csillapítani szomját.