Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Szudáni konfliktus: civileket támadtak meg a dárfúri régióban

Fotó: MTI/AP/Marvan Ali
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szudáni Dárfúr térségében kiújultak a harcok, melyek során nehézfegyvereket vetettek be és támadásokat intéztek a civilek ellen.

A Guardian jelentése szerint az ENSZ menekültügyi szervezete is megszólalt az ügyben és jelezte „rendkívül aggódik a törékeny régióra” gyakorolt hatások miatt, mivel egyre több bizonyíték kerül napvilágra annak kapcsán, hogy a pusztítás egyre szélesebb körben történik.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Kiújultak a harcok a szudáni Dárfúr térségében: a két rivális nehézfegyvereket vetett be és a civilek ellen, valamint az alapvető egészségügyi infrastruktúra is támadásokat intézett. Ezzel pedig csak tovább fokozódik az immáron harmadik hete tartó konfliktus, melyet a szudáni hadsereg és a gyors támogató erők (RSF) tábornokai robbantottak ki.

A fővárosban, Kartúmban vasárnap lövések hangja visszhangzott az utcákon, miközben légicsapások érték Omdurmant. A szudáni rendőrség közlése szerint a központi tartalékos erőket vezényelte a kartúmi utcákra – egy olyan csoportot, melyet tavaly az Egyesült Államok szankciókkal sújtott a demokráciapárti tüntetők és aktivisták elleni támadásaikkal kapcsolatos súlyos emberi jogi visszaélések miatt.

Abdel Fattah al-Burhan tábornok, Szudán de facto államfője és a szudáni fegyveres erők (SAF) vezetője névlegesen beleegyezett a dél-szudáni béketárgyalásokba, ám a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok azt mondta, hogy ő és a gyors támogató erők (RSF) katonái csak akkor hajlandóak tárgyalni, ha teljes tűzszünet lép életbe. Hemedti a BBC-nek nyilatkozva ugyanezt mondta:

„Szüneteltessék az ellenségeskedést. Utána lehet tárgyalni.”

Az RSF szerint a SAF légicsapásokkal és „válogatás nélküli ágyúzással” megsértette a törékeny tűzszünetet. Eközben a Dárfúr nagy részén fennálló internetkimaradás és áramszünet közepette lassacskán előkerültek a bizonyítékok a nagymértékű pusztításról. Toby Harward, az UNHCR dárfúri fő helyzetkoordinátora pedig rámutatott:

„Az ENSZ menekültügyi szervezete rendkívül aggódik amiatt, hogy ha a harcoknak nem vetnek véget azonnal, az olyan közösségi konfliktusokat szabadíthat el, amelyek abszolút pusztító hatással lesznek Dárfúr nagyon törékeny társadalmi szövetére, valamint a korábbi konfliktusok megismétlődésének kockázatát hordozzák magukban.”