Éjféltől tűzszünetet hirdetnek Szudánban

MTI/EPA/BUNDESWEHR
Afrika

Bense Róbert

Szerkesztő

A hírt Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelentette be.

Hétfő éjféltől átmeneti tűzszünet lép érvénybe Szudánban, Antony Blinken közleménye szerint azonban mindössze 72 órára függesztik fel a harcokat Afrika harmadik legnagyobb országában.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Az USA emellett felszólította a harcban álló feleket, hogy az életbe lépését követően azonnal és maradéktalanul tartsák be a tűzszünetet – tette hozzá az Egyesült Államok külügyminisztere.

Katasztrofális következményekkel járhat a konfliktus

A csaknem 46 milliós lakosságú Szudánban a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők elnevezésű félkatonai szervezet áll egymással szemben, Abdel-Fattáh Burháni tábornok és korábbi helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok irányítása alatt.

A konfliktus egyre nagyobb méreteket ölt, így számos ország – többek között Magyarország – jelenleg is azon van, hogy sikeresen kimenekítse állampolgárait és diplomatáit a harcok sújtotta országrészekből.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a szudáni konfliktus katasztrofális következményekkel járhat, amely az egész régiót magával ránthatja. A főtitkár felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy „minden meg kell tenniük annak érdekében, hogy visszarántsák Szudánt a szakadék széléről”.