Harmadik útján már 100 métert tett meg az Ingenuity marshelikopter

Fotó: NASA/JPL-Caltech
not image

Borbély Fanni

2021.április.25 - 23:47

Immáron harmadik alkalommal emelkedett a magasba az Ingenuity marshelikopter, az adatok pedig biztatóak, ezért a NASA is megerősítette, hogy a harmadik repülés is sikeres volt.

A küldetéseket úgy tervezték, hogy azok az idő előrehaladtával egyre nehezebbek legyenek, a harmadik repülés bőven meghaladta az előző repülések alkalmával tapasztalt kihívásokat.

Az 1,8 kilós, 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter április 19-én tette meg első útját, akkor 3 méteres magasságig jutott, a második alkalommal pedig már 5 méter magasban szárnyalt, sőt, fordulással egybekötve oldalirányban is megtett 2 métert oda-vissza.

A harmadik repülés során azonban még a korábbiaknál is nagyobb kihívással küzdött meg a marshelikopter, ugyanis nagyjából 80 másodpercet töltött a levegőben, 50 métert tett meg felszállási helyétől, és összesen 100 métert haladt.

A harmadik színes kép, melyet az Ingenuity készített a Marson. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az Ingenuity a korábbi repülési sebességét is felülmúlta, nem is kis mértékben: a korábbi 0,5 m/s-ról 2 m/s-ra (7,2 km/h). A marshelikopter teljesítménye azért is elképesztő, mert a landolási zónája – mely a Wright Brothers Field nevet kapta – sokkal egyenletesebb, mint a sziklákkal borított terület, melyet felfedezett harmadik repülése során.

Az Ingenuity egyébként napelemmel működik, a NASA célja pedig a marshelikopterrel nem a tudományos kutatás, sokkal inkább azon feltételezés bebizonyítása, hogy a repülés más bolygókon is lehetséges. A visszaküldött adatokból a mérnökök kiszámíthatják a tökéletes repülési eszközt, mely alkalmas lesz arra, hogy repüljön a Marson.

Az elkövetkezendő két hétben még két repülés vár a marshelikopterre, mely küldetéseket a korábbiakhoz hasonlóan teljesen önállóan kell majd megtennie a drónnak, mivel a kézi vezérlés megvalósíthatatlan a 280 millió km-es távolság miatt.