Újabb videón csodálhatjuk meg, amint felveri a marsi port az Ingenuity drónhelikopter

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.23 - 13:49

Az apró marskopter hétfőn hajtotta végre első sikeres tesztrepülését a vörös bolygón, a történelmi eseményről pedig azóta több felvétel is napvilágot látott.

A NASA JPL Twitter-oldalára feltöltött legújabb videón azt láthatjuk, amint a marskopter 30 másodpercen keresztül nagyjából 3 méteres magasságig emelkedik a kietlen, vörös színezetű marsi sivatagban.

Az eseményt a NASA Perseverance roverére szerelt kamera rögzítette – a felvételről tökéletesen kivehetőek a szerkezet parányi propellerei, amelyek 2 400-as percenként fordulatszám mellett verték fel a talajon lévő vastag porréteget.

A Percy-re erősített Mastcam-Z szenzorainak köszönhetően egyetlen pillanatáról sem maradtunk le az Ingenuity tesztrepülésének, amit a NASA történelmi sikerként könyvelhetett el.

Most, hogy teljesítették az első komoly küldetést, a következő fázisra összpontosíthatnak az amerikai űrhivatal mérnökei, terveik szerint ugyanis egyre nehezebb missziókkal szembesíthetik az Ingenuity-t, melyek fő célja az lesz, hogy a lehető legrészletesebben feltérképezzék a Jezero-kráter környékét.

MiMi Aung, az Ingenuity projektvezetője legutóbbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor az elkövetkező néhány hétben az egység korlátait feszegethetik majd, így kiderülhet, valójában meddig lehet a határokon dolgoztatni a helikoptert.