Gyönyörű fotót készített a Hubble egy távoli galaxisról

Illusztráció/NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 24. - 19:33

Lélegzetelállító fényképet tett közzé a NASA, melyen a Földtől 68 millió fényévre található különleges formájú spirálgalaxis látható.

Az NGC 1385 néven futó galaxis a Kemence csillagkép szerves részét képezi, az amerikai űrügynökség hivatalos blogbejegyzésében a fényét drágakövek élénk ragyogásához hasonlítják.

Annak ellenére, hogy a Hubble űrtávcsővel az elmúlt hónapokban sorozatos problémák adódtak, és a szoftverhibát azóta sem tudták elhárítani, a Wide Field Camera 3 szenzorával pazar fotókat tudtak lőni az univerzum távoli szegleteiről.

A Kemence csillagképet a 18. század elején fedezte fel Nicolas-Louis de Locaille francia asztronómus, azóta pedig már rengeteg alkalommal próbáltak róla részletes fényképeket készíteni, több-kevesebb sikerrel.

A 31 éves Hubble bár elavulófélben van, a NASA mérnökei mégis meg tudták menteni, és a fedélzeti számítógép meghibásodását követően a rendszert a tartalék komputerre kapcsolták, így még évekig üzemelhet a világűrben a szerkezet.

Az amerikai űrhivatal mégsem tervezi kijavítani a Hubble-t, így lényegében már csak addig működhet, amíg bírja szuflával a számítógép, helyette már a James Webb űrteleszkóp Föld körüli pályára állítására összpontosítanak, ami minden bizonnyal jövőre lehet esedékes.

Fotó: NASA

A projektet már évek óta halogatják, az eszköz kilövése azonban rendkívül fontos lenne, mivel ha a Hubble végleg felmondaná a szolgálatot, akkor nem maradna az univerzumban egyetlen, részletes megfigyelésre alkalmas űrtávcső sem.