Titkos űrrepülőt lőtt ki Kína az univerzumba

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021.július.22 - 17:29

Olyannyira rejtélyes misszióról van szó, hogy a hivatalos források csak annyit írtak az eseményről, hogy a rakéta valahol Belső-Mongóliában szállt fel.

A SpaceNews információi szerint július 16-án, múlt pénteken a kínai űrtudományi vállalat (CASC) egy szuborbitális kísérleti űrhajót tesztelt. A portálon annyit írtak még, hogy fénykép és videó nem készült a kilövésről, ezért azt sem lehet tudni, milyen technológiával működtetik a szerkezetet.

Az űrrepülőt a kínai Csiucsüan Űrközpontból indították, ezután 800 kilométerrel arrébb, egy belső-mongóliai leszállópályán landolt. A repülés függőlegesen kezdődött, majd vízszintes földet éréssel végződött.

A teszt hasonlított egy 2020-es esetre, amikor kínai mérnökök egy újrahasznosítható űrszerkezetet állítottak Föld körüli pályára, akkor azonban egy műholddal kapcsolatos küldetést indítottak.

Szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Kína egy függőleges repülési pályán mozgó hordozóeszközt fejleszt, és ennek a részleteit próbálgatják. A kommunista rezsim már 2017-ben belengette, hogy 2020-ra elkészítik az első újrahasznosítható űrrepülőjét, amelyet egy hordozórakéta követhet – úgy tűnik, a terv 2021-re realizálódott.