Újabb kínai rakéta darabjai zuhantak lakott területre

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021. június 24. - 14:17

A kínai űrügynökség láthatóan nem törődik azzal, hol landoljanak a Földre visszahulló űrhajók és űrrakéták darabjai.

A Twitter és Weibo közösségi média felületeire felkerült felvételekből megtudhattuk, hogy a Sencsou–12 rakéta maradványai nem éppen az óceánban értek földet, mint ahogyan azt korábban eltervezték, hanem szárazföld¨n landoltak.

Az IFLScience értesülései szerint a rakétával június 17-én szállították fel az első űrhajósokat Kína legújabb űrállomására, ami már épülőfélben van. A videón látható maradványból sárga színű gáz szivárog, ami nitrogén-tetraoxid lehet, amit oxidálószerként alkalmaznak a hajtóanyagokban.

A roncsot egyébként a Belső-Mongóliában lévő Oteg térségben találták meg, a törmelék összegyűjtésére pedig a helyi hatóságok egy munkacsoportot állítottak fel.

A környéket evakuálták, míg a civileknek megtiltották, hogy belépjenek az érintett területre, a hivatásosok pedig alig néhány óra alatt ráleltek a lezuhant darabokra. Minden bizonnyal a közeli Csipancsing településre hullottak a törmelékek, személyi sérülések szerencsére nem történtek.

A Tienkung űrállomáson tartózkodó asztronauták összesen 90 napot töltenek majd el a modul fedélzetén, és bár sikeres volt eddig a misszió, a maradványok zuhanásai korántsem mondhatóak biztonságosnak.

A törmelékekből származó gáz belélegezve súlyos tüdőkárosodást, ödémát és akár halált is okozhat. Nem ez az első eset, amikor egy visszahulló kínai rakéta félelmet kelt, májusban attól tartottak, hogy a Csangcseng 5B rakéta zuhanhat lakott területre, végül az Indiai-óceánban landolt.