Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,14 Ft
Euró
392,42 Ft
Font
458,46 Ft
Bitcoin
61,325 $

Az adatok nem hazudnak, rengeteg pénzt hagyunk a patikákban

Tavaly meghaladta az 1000 milliárd forintot is a teljes gyógyszerköltés, ami egy év alatt több mint 11%-os növekedést jelent.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Tavaly is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023 végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ami 1%-os csökkenésnek felel meg – írta meg az exonomx.hu a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) adataira hivatkozva.

A HGYSZ elnöke, Zlinszky János egy háttérbeszélgetésen azt mondta: van egy negatív tendencia, évről évre 20 körül csökken a patikák száma, de persze új patikák is nyitottak. Kiemelte, több településen, ahol korábban közforgalmú patika működött, ott fiókgyógyszertár vette át a helyét. Az új patikák pedig olyan városban, vagy településen nyíltak, ahol már van működő patika, vagyis ez érdemben nem javított a patikák elérhetőségén.

De arra is kitért, hogy ma Magyarországon a lakosság 8-9%-a, 700 ezer ember él olyan helyen, ahol nincs lakossági gyógyszerellátás a közelében. Az adatok egyúttal azt mutatják, hogy a tavalyi gyógyszerforgalom átlépte az 1000 milliárd forintot, vagyis egy év alatt 11,6%-os növekedés történt, ami rekordnak számít. Míg egy évvel korábban 980 milliárd forint volt a teljes gyógyszerforgalom.

Főként a receptre kiadható termékeket vitték

Az OTC (vény nélkül vásárolható) gyógyszerek forgalma ismét nőtt, de a forgalom jelentősebb részét továbbra is a támogatott, receptre kiadható gyógyszerek adták. A vény nélküli termékeknél a nagyobb kiszerelések vásárlása miatt csökkent a dobozszám, a kereslet eltolódott a gazdaságosabb kiszerelések felé – részletezte Zlinszky János.

Míg korábban évente 8-10%-kal nőtt a receptköteles gyógyszerek támogatása, a 2024-es gyógyszerkassza ugyanúgy mint tavaly 500 milliárd forintot tartalmaz, amit várhatóan idén is évközben meg kell majd emelni. 2023-ban 472 milliárd forintról 503 milliárd forintra kellett bővíteni a támogatott termékekre szánt kasszát – fűzte hozzá példaként.

Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy minőségi hiba gyanúja miatt tűnik el a patikák polcairól egy népszerű gyógykrém, amit azért vittek vissza a betegek, mert az állagát nem találták megfelelőnek. De azt is megírtuk, hogy átfogó változások kellenek a patikákban, amelyekkel jelentős összegeket lehetne spórolni.