Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Körülbelül 20 törvény módosulhat az új gyermekvédelmi csomaggal

A Fidesz frakcióvezetője új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg, amelyet illetően tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, miszerint új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel. Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte, de szerinte mindketten olyan konzekvens döntést hoztak, amely példaértékű. „Nincs apelláta ilyen esetben” – jelentette ki a kegyelmi ügyről, hozzáfűzve: ekkorát véteni nem lehet, teljesen függetlenül attól, hogy mi volt a döntés hátterében – írja az MTI.

Állítása szerint körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban, amelyek közül azt emelte ki, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit. Továbbá kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el – mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel –, illetve azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt. Soron kívül Helyszíni fotókon a Vácnál történt baleset, teljes útzár az M2-es autóúton

Kocsis Máté szerint jobban kell látnia az államnak, hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell, hogy essenek. Egyúttal leszögezte, a gyermekekkel való foglalkozás nem játék, és a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni, ugyanakkor az államnak az is kötelessége, hogy megvédje azokat, akik tisztességgel végzik a munkájukat.

Míg a köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamást úgy jellemezte: talán a legtekintélyesebb közjogi testület elnöke, kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse és a köztársasági elnöki hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években – fogalmazott. Az államfőválasztás kapcsán pedig hozzáfűzte, annak 1990 óta világos rendje van. Amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni. „Miért nem jutott eszükbe ez akkor, amikor ők voltak többségben a parlamentben?” – tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Fidesz–KDNP Sulyok Tamást jelölte Novák Katalin köztársasági elnök helyére, ezt pedig Kocsis Máté jelentette be néhány napja egy Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatón. Arról, miért épp Sulyok Novák megfelelő utódja, Orbán Viktor mondott el néhány dolgot a Kossuth Rádió vendégeként, de a miniszterelnök azt is aláhúzta, hogy nincs kegyelem és pardon a pedofil bűncselekményekben. Továbbá azt is megírtuk, hogy február 26-án választják meg az új köztársasági elnököt, a témát pedig ebben a cikkben fejtettük ki bővebben.