Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Február 26-án választják meg az új köztársasági elnököt

Valószínűleg nem lesz nagy meglepetés az új köztársasági elnök személye.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében közölte, hogy a pénteki házbizottsági ülésen eldőlt a köztársasági elnök megválasztásának napja és rendje. Emlékeztetett, az államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő 1/5-ének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent.

Arra is emlékeztetett, hogy az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették. S bár az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Végezetül közölte, „tekintettel a ma reggeli Házbizottságon elhangzottakra, az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a magyar Országgyűlésben”. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Kocsis Máté csütörtökön a Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Fidesz–KDNP Sulyok Tamást jelöli a pedofil-kegyelemi botrány nyomán lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére.

Sulyok 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát, majd a Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását. 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett.

Sulyok Tamás 2000-től egészen 2014-ig tiszteletbeli konzulként dolgozott Ausztriában, majd 2014 szeptemberében az Alkotmánybíróság tagja lett, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese, 2016-tól pedig annak elnöke.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.