Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Orbán Viktor: nincs kegyelem és pardon a pedofil bűncselekményekben

A magyar miniszterelnök Orbán Viktor nagyon egyértelművé tette, hogy azok, akik pedofil bűncselekményeket követnek el, semmi esélyük arra, hogy kegyelmet kapjanak.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel, és többek között a kegyelmi ügyben is mondott pár szót. Mint ismeretes, Novák Katalin köztársasági elnök hozott egy rossz döntést, ami után bejelentette a lemondását. Vállalta a rossz döntésért a felelősséget, bocsánatot kért, és utoljára szólt köztársasági elnökként a magyar néphez.

Nagy port kavart az ügy, és a többség egyetértett azzal, hogy Novák jól döntött a lemondásával. Az Orbán Viktor vezette kormány is helyeselte a lemondást, mert a kegyelmi ügy után ez volt az egyetlen jó döntés az elnök asszony részéről. Röviddel ezután Varga Judit volt igazságügyi miniszter szintén lemondott, és kivonult a politikából. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Ettől függetlenül Orbán is két kiváló embernek és politikusnak tartja Novákot és Vargát. A hírek szerint lehetséges, hogy később még visszatérnek valamilyen formában a politikába, mert komoly tapasztalattal és fontos értékekkel rendelkeznek. Jelenleg azonban minden arról szól, hogy kinevezzék az új köztársasági elnököt, aki minden bizonnyal Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lesz.

Orbán Viktor hangsúlyozta, nincs kegyelem

A miniszterelnök elmondta, a kegyelmi ügy kapcsán egy jó döntés volt, mégpedig az, hogy Novák Katalin nemet mondjon. Miután azonban másképpen döntött, megbomlott a nemzeti egység, és Orbán Viktor szerint is ezt csak úgy lehetett helyrehozni, hogy az elnök beismerte a hibáját, majd lemondott. Hangsúlyozta, továbbra is elismerik Novák Katalint, és szeretik őt, de a döntését kizárólag úgy lehetett ellensúlyozni, hogy lemond, majd más kerül a helyére.

Orbán reméli, az új elnök az első beszédében világossá teszi, hogy egy ehhez hasonló ügy nem történhet meg újra. Emiatt is teljes körű átvizsgálást, ellenőrzést rendelt el, és hangsúlyozta, elfogadhatatlanok ezek a pedofil bűncselekmények, amikben nincs kegyelem és pardon. A miniszterelnök látni akarja a megfelelő módon végezték-e el korábban az alkalmassági vizsgálatokat az intézmények vezetői terén.

A kormányfő szerint vizsgálatokat kell elrendelni, hogy ezek a vezetők megfelelő módon lettek-e kiválasztva, ami mindenre kiterjed. Ismét hangsúlyozta, olyan ember, aki veszélyt jelent a gyerekekre, semmilyen körülmények között nem dolgozhat fiatalok között, és ígéri, rendet fog rakni, és a vizsgálatokat az élet minden területére ki kell terjeszteni, kezdve a szexuális orientációval, és így tovább.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.