Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Grafén bevonatú nanorészecskékkel pusztíthatóak el a gyógyszer-rezisztens baktériumok

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az antibiotikumos kezeléseknek ellenálló mikroorganizmusok súlyos egészségügyi veszélyeket hordoznak magukban amiatt, hogy képtelenség őket likvidálni.

Az antibiotikumos kezeléseknek ellenálló mikroorganizmusok súlyos egészségügyi veszélyeket hordoznak magukban amiatt, hogy képtelenség őket likvidálni.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A kórházi fertőzések nagy részéért pontosan ezek a baktériumok a felelősek, a legújabb kutatások szerint azonban speciális, grafén-oxidba tekert nanorészecskék segítségével megritkítható ezen mikróbák állománya.

Az antiobiotikum-rezisztens baktériumok úgynevezett rezisztens géneket (ARG) bocsátanak ki magukból, így képesek túlélni a szennyvizek kietlen körülményeit, ezáltal eljuthatnak akár a természetes folyamokba is.

https://liner.hu/teljesen-felterkepeztek-az-emberi-x-kromoszomat/

Azt szerették volna a tudósok megfejteni, miként lehetne ezen gének kivonását megakadályozni, egyúttal meggátolni a mikróbák további szaporodását.

A legújabb módszer alapján egy fertőtlenítő rendszer módszert alkották meg, amelyet szennyvíztisztító telepeken alkalmazhatnak. A technológiai alapját a fotokatalizátorok képezik, melyek lényegében bizmutból, oxigénből és szénből álló nanogömböcskék.

Fény hatására ezek a molekulák reaktív oxigén intermediereket (ROS) állítanak elő, ezen gyökök pedig halálosak lehetnek az ARG-kre, tehát a baktériumokra is.

Az E. coli többszörös rezisztenciájú kórokozón végzett vizsgálatok után kiderítették, hogy a nanorészecskék jobban teljesítettek, ha grafén-oxid burokkal voltak bevonva, ugyanis ennek a bevonatnak hála háromszor több ROS-t tudtak termelni.

A grafénrétegen kívül nitrogénnel is felerősítették a gömböcskéket, ezért még több baktériumot tudtak elkapni és semlegesíteni.

A kutatók a jövőben azt fogják tesztelni, milyen mértékben lehet ezt a technológiát elterjeszteni az szennyvíztisztítás iparágában. Ha sikerrel járnának, azzal óriási módon előrelendíthetnék nem csak az adott szakágat, hanem akár az orvostudományt is.

https://liner.hu/rabukkantak-a-valaha-volt-legsotetebb-melytengeri-halra/