Futballpálya méretű aszteroida fog elsuhanni nemsokára a Föld mellett

not image

Kulcsár Péter

2020. június 3. - 13:34

A hatalmas objektum 90%-kal nagyobb, mint az összes többi bolygónkra veszélyes kozmikus űrszikla.

A hatalmas objektum 90%-kal nagyobb, mint az összes többi bolygónkra veszélyes kozmikus űrszikla.

A 2002 NN4 névre keresztelt aszteroida kevesebb mint egy héten belül földközelségbe kerülhet. A futballpálya átmérőjű kozmikus kődarab június 6-án délután 5 óra körül lesz a legközelebb a bolygónkhoz, az egyes becslések szerint mindössze 13-szor lesz messzebb, mint a Föld és a Hold közti átlagos távolság.

Az aszteroidát először 2002-ben azonosították és körülbelül 250-570 méterre saccolják a hosszát, amellyel nem tűnik túlságosan veszélyesnek, viszont így is sokkal nagyobb, mint a potenciális fenyegetést jelentő objektumok 90%-a. Az előzetes számítások alapján 5,93 millió kilométerre lesz majd a bolygónktól.

Március elején a csillagászok az úgynevezett Virtuális Teleszkóp projekttel egy másik PHA-t, azaz lehetséges kockázatot jelentő aszteroidát kaptak lencsevégre, amely az 1998 OR2 nevet viseli.

A NEOWISE adatai szerint nagyjából 6 ezer PHA kering a Naprendszerben, így nem árt figyelmesen követni az égi eseményeket az asztronómusoknak és asztrofizikusoknak.

A PHA-kat általában a NASA kategorizálja aszerint, hogy mekkora az átmérőjük és mennyire képesek megközelíteni a Földet. Tudományos szempontból akkor tekinthető egy objektum PHA-nak, ha a minimális pályakeresztezési távolsága (MOID) 0,05 au (azaz Nap-Föld átlagos távolság), az abszolút csillagfényereje pedig 22 vagy annál nagyobb.

A NASA és a partnerei az utóbbi időben egyre aktívabban kémlelik az eget aszteroidák után kutatva és eddig több mint 25 ezer óriási meteordarabot fedeztek fel, amelyek a Föld pályáját keresztezhetik.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-naprendszerunkhoz-dobbenetesen-hasonlito-bolygorendszerben-szinte-minden-ugyanugy-jatszodik-le/