Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Furcsa mélyedést találtak a NASA kutatói a Marson

not image

Kulcsár Péter

2021. február 26. - 10:43

Az amerikai űrhivatal Mars Reconnaissance Orbitere egy egészen különös objektumot fedezett fel a vörös bolygó felszínén, mégpedig egy mély lyukat, amely a kamera felvételei alapján nagyjából 180 méter széles lehet.

A január 24-én készített fotó fényerősségének korrekciója után az űrszondán található HiRise kamera segítségével az Arizonai Egyetem csillagászai találtak rá elsőként a furcsa geológiai struktúrára.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

A HiRise kutatócsapatának blogposztjában arról írnak, hogy a mélyedés alját finom homokszemcsék fedik be, míg a délkeleti részén meredek lejtők találhatóak. Tudósok szerint van valami egészen egyedi a lyukban, ezért további vizsgálatokba kezdtek annak érdekében, hogy kiderítsék, miként is képződhetett.

A tudósok előzetes hipotézisei alapján a bemélyedés alján kürtökből álló hálózat lehet, amelyet az egykori lávafolyamok alakíthattak ki a bolygón, pontosan úgy, mint ahogyan az a hawaii szigetvilág tűzhányói esetében történt.

Asztronómusok már régóta feltételezték, hogy őskori tűzhányók hatalmas lávakürtői fennmaradhattak a Mars felszínén, így az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben éppen ezekben a barlangokban létesíthetik majd az első kutatóbázisokat a marsi telepesek.

Ross Beyer, a NASA geofizikusa a blogbejegyzésben közölte, bár a fényképeken nem látszanak a járatok falai, arra a következtetésre jutottak, hogy az árnyékos helyeken valahol fellelhetőek a nyitások a barlangok felé.

Fotó: HiRise

A NASA a közeljövőben drónhelikoptereket vethet be a vörös bolygón a rejtett nyílások feltérképezésére – a Perseverance roveren éppen egy ilyen egység kapott helyett, amelynek feladata a környékbeli kráterek vizsgálata lesz.