Földönkívüli intelligens civilizációkat fedezhetünk fel a legújabb űrtávcső segítségével

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.április.6 - 08:09

A húrelmélet és a fizika egyik kimagasló, egyben népszerű képviselője, Michio Kaku úgy gondolja, a James Webb űrteleszkópnak köszönhetően hamarosan intelligens civilizációkra bukkanhatunk.

A New York-i City College elméleti fizikus professzora a The Guardian hírportálnak adott hosszabb interjújában – melyet legújabb könyvének megjelenése apropóján készített vele a lap – elmondta, jó úton járunk afelé, hogy detektáljuk a földönkívülieket.

“Hamarosan egy olyan teleszkópot állíthatunk Föld körüli pályára, amellyel exobolygók ezreit vizsgálhatjuk meg, ezért biztos vagyok benne, hogy nagy eséllyel földönkívüli létformákat fedezhetünk fel az elkövetkező évtizedekben”

Kaku hozzátette, nem tartja jó ötletnek a kapcsolatfelvételt, szerinte ugyanis sokkal többet árthatnánk vele, mint amennyi hasznot hozhatna E.T.-vel való első találkozásunk. A fizikus ezzel megerősítette Stephen Hawking korábbi figyelmeztetéseit, aki szintén óva intett attól, hogy kommunikáljunk a földönkívüliekkel.

“Szerintem rendkívül veszélyes ötlet felvenni velük a kapcsolatot. Tudjuk, mi történt, amikor Montezuma találkozott Cortésszal Mexikóban több száz évvel ezelőtt. Úgy gondolom, lehetnek barátságos idegenek is az univerzumban, de erre nem vennék mérget, óvatosnak kell maradnunk.”

Michio Kaku azt nem mondta el, ki számítana Montezumának és Cortésnak az emberek és idegenek közül, ezért belegondolni sem szeretnénk, valójában melyik opció lehet a félelmetesebb.