Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

A Harvard csillagásza szerint 2017-ben meglátogattak minket a földönkívüliek

not image

Kulcsár Péter

2021. január 8. - 11:22

Decemberben a Harvard Egyetem asztronómus professzora, Avi Loeb egy eléggé ellentmondásos és provokatív könyvet jelentetett meg, amelyben azt taglalja, milyen jelei vannak a földönkívüliek létezésének.

Decemberben a Harvard Egyetem asztronómus professzora, Avi Loeb egy eléggé ellentmondásos és provokatív könyvet jelentetett meg, amelyben azt taglalja, milyen jelei vannak a földönkívüliek létezésének.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A könyvben Loeb az ‘Oumuamua aszteroidát említi meg elsőként, amiről 2017-ben a tudósok még nem tudták, honnan eredeztethető, ezért sokan földönkívüliek által épített intelligens űrszondaként azonosították – olvasható a Boston Globe magazin riportjában.

Loeb meg volt róla győződve, hogy mivel az objektum túl gyorsan mozog, valamint szokatlan pályán kering, illetve semmilyen törmeléket sem hagy maga után, ezért valamilyen értelmes alkotó állhat a megépítése mögött.

A szakember beismerte, hogy 2017 előtt egyetlen alkalommal sem figyeltek meg az ‘Oumuamuához fogható jelenséget, ezért nem véletlen, hogy azonnal beindultak a találgatások arról, hogy a Hawaii Obszervatóriumban lencsevégre kapott tárgy valójában honnan származhat.

A szivar formájú objektum furcsa pályával rendelkezik, amire semmilyen ésszerű magyarázatot nem találtak, mozgása ugyanis nem egyezik meg az aszteroidáknál és az üstökösöknél tapasztalt mintákkal. Loeb az elsők között volt, akik tudományos folyóiratokban földönkívüli intelligens civilizációk által megalkotott szerkezetnek minősítették az ‘Oumuamuát.

A The Astrophysical Journal Letters egyik számában Loeb és társa, Bialy azt írták, hogy az ‘Oumuamua egy könnyű súlyú, szabadon repülő, működőképes űrszonda, amelyet célzottan a Föld közelségébe bocsátott ki az univerzumba egy fejlett idegen civilizáció.

Az asztrofizikusok többsége természetesen kapásból elvetette E.T. ötletét, Robert Weryk kanadiai csillagász egyenesen nevetségesnek titulálta a feltételezéseket, mivel alaptalannak gondolta Loeb állításait, szerinte ugyanis bizonyítékok hiányában nem volt éppen jó ötlet ilyen meredek kijelentéseket tennie.

A mai napig megoszlanak a vélemények az ‘Oumumuával kapcsolatban, ezért csak akkor lehet végleg pontot tenni az ügy végére, ha egy saját készítésű űrszondával meglátogatjuk az objektumot, így kiderülhet, valójában egy aszteroidáról, egy üreges, gázokkal teli űrszikláról, esetleg valóban egy földönkívüliek által épített masináról van-e szó.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.