Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,20 Ft
Euró
395,07 Ft
Font
466,99 Ft
Bitcoin
60,850 $

Földcsuszamlás Pápua Új-Guineában: 2000 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma (videók)

Napról napra egyre lesújtóbb hírek érkeznek a természeti katasztrófa következményeiről.

...svg content...Fotó: EPA/NINGA ROLE
Ausztrália és Óceánia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A helyi hatóságok lesújtó frissítést tettek közzé a halálos földcsuszamlás kapcsán: azt írták, a pusztító földcsuszamlás, mely pénteken Pápua Új-Guineát sújtotta, több mint 2000 embert „temetett el élve” álmában. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a csendes-óceáni szigetország egy távoli részén hat falu vált a földdel egyenlővé péntek kora reggel.

A közel 10 kilométer széles területen több száz házat temetett maga alá a lezúduló, nyolc méteres sár-, mészkő- és növényzetréteg. Az egyik környéken, ahol 50-60 ház semmisült meg, mindössze hat embert, köztük egy gyermeket húztak ki élve a romok közül. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

A katasztrófa valódi mértékét még mindig nehéz felmérni, mivel sok helyi lakos távoli vidéki közösségekben él, melyek alig érintkeznek a nemzeti kormánnyal. A helyi tisztviselők kezdetben mintegy 100 ember haláláról számoltak be, míg az ENSZ a hétvégén 670-re becsülte a halálos áldozatok számát.

Hétfőn azonban Pápua Új-Guinea katasztrófavédelmi ügynöksége erősen felfelé módosította a halálos áldozatok számát. Egy tisztviselő hétfőn elmondta, a földcsuszamlás több mint 2000 embert temetett maga alá élve, s jelentős pusztítást végzett az épületekben, a földeken és kertekben, valamint jelentős hatást gyakorolt az ország gazdasági életének fontos elemeire is.

A terület nagy részét csak helikopterrel lehet megközelíteni, mivel a mélyen fekvő törmelék elvágta az utakat is. Számos túlélő tért vissza a tragédia helyszínére gyalog, s még mindig kétségbeesetten kutatnak a föld és a törmelék között puszta kézzel az eltűnt szeretteik után.

A földcsuszamlás oka egyelőre tisztázatlan, noha egyesek szerint összefügghet a 4,5-es erősségű földrengéssel, mely egy héttel korábban egy mintegy 104 kilométerre nyugatra fekvő területen történt. Indonézia mellett Ausztrália segíti a helyi hatóságok és a humanitárius szervezetek erőfeszítéseit a helyszínen.