Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Fényképeken láthatjuk a Starship szupernehéz boosterét

Fotó: SpaceX
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Újabb mérföldkőhöz érkezett a marsi utazást megcélzó projekt, a SpaceX ugyanis kilövőállomásra állította Super Heavy booster névre keresztelt egységét.

Elon Musk legutóbbi Twitter-bejegyzésében büszkélkedett el a Super Heavy boosterről, ami lényégében egy 70 méter magas rakéta, mellyel a Starship űrhajót állíthatják pályára. Ha hihetünk a szakértők feltételezéseinek, akkor a valaha megépített legnagyobb boosterről beszélhetünk.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A szimplán Booster 1 néven futó prototípus egy tesztmodul, amellyel azt szeretnék megvizsgálni a SpaceX mérnökei, hogy mekkora effektivitással és teherbírással rendelkezik, miközben utódja, a Booster 2 már képes lesz végrehajtani az első repüléseket.

A Super Heavy rakétafázissal lőhetik majd ki a világűrbe a Starship űrhajót, amely egy “belly flop” hasraeséses manőverrel térhet vissza a Földre – pontosan úgy, mint ahogyan a jelenleg használt Falcon 9 booster teszi.

Musk ambíciói túlmutatnak az eredeti terveken, a SpaceX ugyanis feltehetően egy hatalmas robotkarokkal felszerelt toronnyal kaphatja el a bolygónkon landoló óriási szerkezetet, melynek fejlesztése már javában zajlik.

Amint a Starship leszáll a Hold vagy a Mars felszínén, a visszafelé történő utazáshoz már nem szükséges annyi energiát felhasználni, hiszen az égitestek atmoszférája vékonyabb, és a gravitációs erők sem tartják annyira vissza az egységet, mint például a Földön.

A pletykák szerint a Starship SN20 rakétája a Super Heavy boosterrel együtt leghamarabb nyáron eshet át az első tesztrepüléseken, ám könnyen elképzelhető, hogy a későbbi tervek a tavasszal esedékes prototípusok ellenőrzési folyamatainak függvényében alakulhatnak majd a jövőben.