Felmérés: a magyarok többsége aggódik az élelmiszerárak további emelkedése miatt
Ugyanakkor a válaszadók egy része az egészséges táplálkozásról sem mondana le, míg másoknak az élelmiszerpazarlás miatt fáj a feje.
Az Edenred Food Barométer idei felmérése alapján kiderült, hogy a magyarok 96,3%-a úgy érzi, a magas élelmiszerárak lesznek a legnagyobb hatással az életükre az elkövetkezendő időszakban, míg közel háromnegyedük az energiaárakkal, 41,9%-uk pedig az emelkedő utazási költségekkel van így.
Emellett a válaszadók 91,4%-a arra számít, hogy az élelmiszerárak még tovább fognak emelkedni, 90,3% pedig a rezsiköltségek, míg 74,7% az utazási költségek kapcsán tart ettől, illetve körülbelül 50% a ruházati cikkekre, 56,4 százalék az éttermi költségekre vonatkozóan is ezt jósolja.
Sokan az egészséges táplálkozásról sem mondanának le
A közvélemény-kutatás eredményei alapján az egészséges táplálkozás változatlanul fontos a magyaroknak, ugyanis a megkérdezettek 78,4%-a vallotta, hogy a covid óta ez alapvető fontosságúvá vált számára, 82% pedig a jövőben még inkább oda akar figyelni a minőségi táplálkozásra.
Ez a szándék nemcsak az otthoni koszt kapcsán fogalmazódik meg, hanem az éttermekkel szemben is egyre nő az igény, hogy a kínálatukat egészségesebb fogásokkal töltsék fel, amellyel a magyarok 86,6%-a egyetért.
Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy az emberek többsége tisztában van a jelenlegi gazdasági helyzettel és a drasztikus áremelkedésekkel, egy széles társadalmi réteget ez mégsem akadályozna meg abban, hogy a későbbiekben is étterembe járjon.
Több embert is aggaszt az élelmiszerpazarlás
Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy munkavállalók egészsége és az, hogy hosszútávon számítani lehessen rájuk, ma az egyik legnagyobb érték bármely munkáltató számára – írta a Napi.hu.
Mindemellett a magyarok döntő többségét (94%-át) aggasztja az élelmiszerpazarlás, s ennek kapcsán Szendrő Tamás elmondta, a Munch platformmal való együttműködésük lehetővé teszi, hogy a vendéglátóhelyek és a boltok kedvezményesen értékesíthessék az el nem adott, de jó minőségű ételeket.