Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Fekete lyukból kilövellő forró gáz nyomaira bukkantak

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A csillagászat történetében először sikerült asztronómusoknak olyan aktív fekete lyukat beazonosítaniuk, melynek centruma felhevült gázt bocsát ki az univerzumba.

A NEST200047 galaxisrendszer összesen 20 galaxisból tevődik össze, a Földünktől pedig 200 millió fényévre található, ami pedig még ennél is sokkal érdekesebb, hogy az objektum közepében egy aktív fekete lyuk van, amelyet furcsa gázbuborékok vesznek körül.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A LOFAR alacsony frekvenciájú rádiótávcső segítségével csillagászoknak sikerült bemérniük a fekete lyukból kiáramló, rejtélyes eredetű mágneses szálakra és relativisztikus részecskékre utaló elektronokat, amire korábban még egyszer sem volt példa – olvasható a Nature Astronomy tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

Megállapították, hogy a gázbuborékokat a fekete lyuk állandó tágulása idézte elő, miközben az egészen bizarr, gombához hasonló alakot öltő égitestek – melyek hasonlítanak a Földön lezajló vulkánkitörések után fennmaradó geológiai struktúrákra – minden bizonnyal szintén a szóban forgó objektum eszméletlen sebessége nyomán jöhettek létre.

Minden egyes galaxis közepében ott ólálkodik egy szupermasszív fekete lyuk, ami meghatározza az intergalaktikus régió tulajdonságát és viselkedését, ez pedig a NEST200047 esetében sincs másként.

Egyetlen, ám annál fontosabb különbség azonban, hogy csak ritkán emittálnak magukból olyan erőteljes rádiósugarakat, amelyek fénysebességgel száguldozva eljutnak egészen az űrteleszkópok szenzoráig – ezért is számít forradalmi áttörésnek a felfedezés.