A Sevilla nyerte a drámaian hosszú Európa-liga döntőt Budapesten az AS Roma ellen

Fotó: Rui Patrício, az olasz csapat kapusa (b), valamint Youssef En-Nesyri (k) a spanyol és Gianluca Mancini (j) az olasz csapat játékosa labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - AS Roma mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. május 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Sport
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy igencsak intenzív és drámai Európa-liga döntőn vagyunk túl, melynek a végén csak az egyik csapat lehetett boldog Budapesten.

Már a mérkőzés előtt is zajlottak az események Budapesten, miután verekedés tört ki a Sevilla és a Roma drukkerei között. Később kiderült, újabb szurkolók feszültek egymásnak, és ezúttal is lengyel elkövetőket fogtak el a rendőrök.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szintén megszólalt a finálé előtt, melynek kapcsán Csányi Sándor azt mondta, emlékezetes Európa-liga döntőben bízik. Végül nem kellett csalódnunk, mindkét csapat magasabb intenzitással kezdte a mérkőzést a hatalmas Puskás Arénában.

A mérkőzés első helyzetére a 12. percig kellett várnunk, Spinazzola tüzelhetett egészen közelről, de Bono a helyén volt, másrészt túlságosan is középre tartott a labda. A 32. percben volt a következő igazán említésre méltó esemény, amikor előkerült a VAR egy potenciális büntető kapcsán. Úgy tűnt, Gudelj fejbe rúgta Abraham-et, de ez nem történt meg, hiába fetrengett az olaszok támadója, így folytatódhatott a játék.

Az AS Roma szerezte meg a vezetést

Két perccel később Dybala kapott egy remek labdát Mancini-tól, amit a hálóba rakott, miközben a Sevilla játékosai reklamálni kezdtek, mert szerintük szabálytalanság előzte meg az akciót. Emiatt egy pillanatra kihagytak, amit Mourinho csapata kegyetlenül megbüntetett, és előnnyel várhatták a 15 perces szünetet.

Az első félidő 7 perces hosszabbításának alatt sem unatkozhattunk, a játékosok folyamatosan gyűrték egymást. Rakitic lövése volt az első igazi veszélyes kísérlet Sevilla részéről, ami a kapufán csattant.

A második félidő rémálommal kezdődött az olaszoknak, amikor Mancini öngóljával egyenlítettek a spanyolok. A 75. percben jött az újabb kulcsmomentum, amikor is büntetőhöz jutott a Sevilla. A játékvezető viszont a VAR-os elemzést követően annullálta a döntést, így 1-1-es döntetlennel folytatódhatott a játék.

Nem volt döntés a rendes játékidőben

A 83. percben a Roma közel állt ahhoz, hogy eldöntse a finálét, óriási helyzetet hagytak ki Pellegrini szabadrúgáskombinációját követően, amit a nem sokkal korábban csereként beállt Belotti rúghatott volna be.

Miután a rendes játékidőben nem jutottak dűlőre a felek egymással, jöhetett a hosszabbítás. A kétszer 15 percben sem született gól, helyzetek már inkább, miközben nem keveset állt a játék a sérülések miatt. Ekkor már mindkét fél fáradt volt, csak azt várták, hogy büntetőket rúghassanak.

A büntetőpárbaj a vártnál rövidebbre sikeredett, miután Mancini és Ibanez hibázott, majd Montiel az újrarúgást követően már eredményes volt, így a Sevillához került az Európa-liga értékes serlege.