Eszméletlenül ritka meteor hullott egy házaspár udvarába

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Életük egyik legnagyobb meglepetésével szembesült egy brit házaspár, amikor aszteroida-darabkákra bukkantak házuk kocsifelhajtójának közelében.

A The Smithsonian Magazine riportjából kiderült, hogy az űrbéli szikladarabok Rob és Cathryn Wilcock Winchcombe-i házának kertjébe február 28-án hullottak azután, hogy egy hatalmas tűzgolyó suhant el a település felett.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A szóban forgó éjszakán a házaspár sistergő és koppanó hangokra lett figyelmes, azonban nem látták a sötétben, pontosan mi okozhatja a furcsa zajokat. Csak másnap tudták meg, mi állt a hangzavar mögött, ugyanis felfedezték, hogy egy apró, fekete meteor csapódott be a kocsifelhajtó mellé.

A kőzetről fényképeket készítettek, ezután megkeresték a Londoni Természettudományi Múzeum munkatársait, akik kiérkeztek a helyszínre, és összegyűjtötték a meteoritot, majd később megállapították, hogy egy ritka, úgynevezett szenes kondritól van szó.

Sara Russell, a múzeum egyik tudósa elmondta, értékes kőzetdarabra bukkantak, ugyanis a Földre lehullott 65 ezer beazonosított meteorit közül mindössze 51 tartozik ebbe a csoportba.

A kutatók vizsgálatai alapján az űrszikla nagyjából 4,6 milliárd éve keletkezhetett, becsapódásának pillanatáig pedig a Mars és Jupiter között keringhetett. Korából és formájából adódóan abban bíznak a geológusok, hogy további elemzésével tisztább képet kaphatnak arról, hogyan is jöhetett létre az univerzum.

A mintát több ízben is kielemezték már, mégsem tudták megmondani, az összetétele milyen eredetre utalhat, így kérdéses, hogy valójában egy nagyobb aszteroidáról vagy kisbolygóról válhatott-e le.