Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Emberiség elleni bűntett Bolsonaro politikája a klímavédelmi jogászok szerint

A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdõtüzekrõl a Terra és az Aqua MODIS mûholdak által 2019. augusztus 15. és 19. között megfigyelt területeken. A látható és infravörös tartományban mûködõ képalkotó mûszeregyüttes, a VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) által készített éjszakai felvételen a tüzet a narancssárga színek jelzik, a városok fehérek, az erdõs területek feketék, a trópusi szavannák szürke színûek. Az Amazonas vidékén napok óta súlyos erdõtüzek pusztítanak a magas hõmérséklet, a csapadékszegény idõjárás, a szárazság, valamint az erdõirtások miatt. MTI/EPA/A NASA Earth Observatory
not image

Kornis Vivien

2021. október 15. - 10:27

A Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott panasz szerint Bolsonaro nemcsak a már elkövetett bűncselekményekért, hanem a pusztítás jövőbeli következményeiért is felelős.

A Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordult klímavédelmi jogászok egy csoportja, hogy vizsgálatot kérjenek Jair Bolsonaro brazil elnök ellen az Amazónia elleni “támadások” miatt, amelyek szerintük emberiesség elleni bűncselekménynek minősülnek. 

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

Az AllRise osztrák nonprofit szervezet a panaszt kedden nyújtotta be a hágai bíróságon, Hollandiában. A panaszban azzal érvelnek, hogy Bolsonaro és kormányának tettei “széleskörű támadást jelentenek az Amazónia, annak eltartottjai és védői ellen, amelyek nemcsak a térségben eredményeznek üldözést, gyilkosságot és embertelen szenvedést, hanem a globális lakosságot számára is” – derül ki az AllRise közleményéből. 

A CNN beszámolója szerint a 286 oldalas dokumentum szerint indokolt a “sürgős és alapos ICC-vizsgálat és büntetőeljárás”, és “a Római Statútum 7. és 25. cikkével ellentétes az Amazonas-medence, az amazóniai esőerdő, védelmezői és a területtől függők ellen folyó, széles körben jelenlévő támadás.” 

Lesújtó felvétel készült a magasból az amazóniai esőerdő pusztulásáról
Sokkal több szén-dioxidot bocsát ki magából az amazóniai esőerdő, mint amennyit kellene

Mindemellett az AllRise panasza szerint Bolsonaro felelősséggel tartozik a jövőben szenvedésekért, melyek az amazóniai esőerdővel, az Amazonas-medencével kapcsolatos politikája eredményeképp következnek be. 

“A klímával kapcsolatos tudományok bebizonyítják, hogy az ebből következő halálesetek, pusztítások és bizonytalanságok sokkal nagyobb mértékben fognak bekövetkezni mind regionális, mind globális szinten a jövőben az erdőirtás üteme gyorsulásának, az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulásának, valamint a szélsőséges időjárási események gyakoribb és intenzívebb jelenlétének köszönhetően” – olvasható a keresetben. 

Az ICC ügyészének átadott dokumentumot a 70 brazil civil társadalmi szervezetből álló Climate Observatory is támogatja. Az ICC ügyészségének bármely személy vagy csoport küldhet információt, hogy az vizsgálja felül és mérlegelje a nemzetközi bűnügyi nyomozás szükségességét. A Nemzetközi Büntetőbíróság honlapja szerint eddig több mint 12 ezer ilyen jellegű anyagot kapott, az ICC-t azonban nem köti az előzetes vizsgálat időbeli ütemezésével kapcsolatban semmi. 

Nem támaszkodhatunk többé az amazóniai esőerdőre

Az AllRise által beadott panaszt támogató Sao Paulo-i Climate Observatory a CNN megkeresésére elmondta, hogy Bolsonaro “elősegíti a környezet pusztulását.”

“A brazil elnök fenyegetést jelent a globális felmelegedés visszaszorítására irányuló globális erőfeszítésekre. Naponta és szándékosan támogatja a környezet pusztítását és támadja a hagyományos lakosság jogait. Bolsonarónak fizetnie kell az elkövetett bűncselekményekért, és reméljük, hogy büntetése példaértékű lesz” – nyilatkozta Marcio Astrini, a Climate Observatory ügyvezető titkára.

Paulo Guedes spanyol gazdasági miniszter kedden a CNN-nek elmondta, hogy Brazília teljes mértékben részt vesz a klímaváltozás elleni küzdelemben, és a COP26 klímacsúcson is jelen lesz Glasgow-ban, ahol bejelentik “zöld növekedési programjukat.”