Lesújtó felvétel készült a magasból az amazóniai esőerdő pusztulásáról

Fotó: Unsplash/ Kunal Shinde
not image

Kornis Vivien

2021. október 9. - 13:19

Súlyos veszély fenyegeti az amazóniai esőerdőt az erdőirtás és a pusztító erdőtüzek miatt, melyek rontják az erdő képességét a klímaváltozáshoz köthető üvegházhatású gázok felvételével kapcsolatban is.

Szintén óriási gondot okoz, hogy az esőerdőt pusztító tüzek maguk is szén-dioxidot bocsátanak ki, ami növeli a problémát – számolt be a CNN

Sokkal több szén-dioxidot bocsát ki magából az amazóniai esőerdő, mint amennyit kellene

A CNN felvételein az erdőből ömlő, a terület felett magasodó füst látható. A lángok pusztítása olyan súlyos, hogy a talajon is elszenesedett nyomokat hagynak maguk után. 

Romulo Batista, a brazil Greenpeace szóvivője elmondta, hogy eddig 60 hektárnyi erdő pusztult el, és gyakorlatilag hamuvá vált csupán négy nap alatt. Barista szerint a problémáért Jair Bolsonaro brazil elnök felelős, aki ugyan moratóriumot vezetett be a tűzgyújtásra, ez azonban az elmúlt két évben egyáltalán nem javított a helyzeten.

A CNN riportja szerint a felvételeken emberi eredetű pusztítás látható, hiszen a tüzeket a mezőgazdasági és bányászati munkák lehetővé tételének érdekében gyújtják. Idén egyetlen területen nagyjából 13 ezer alkalommal gyújtottak tüzet, ami a 2020-as adatokhoz képest 50 százalékos emelkedést jelent.

A Greenpeace szóvivője elmondta, hogy Brazília amúgy is szélsőséges az időjárást tapasztalt idén rekordméretű árvizekkel és a valaha mért legnagyobb csapadékmennyiség-visszaeséssel. A kutatók szerint ezekért a jelenségekért valószínűleg az esőerdő pusztulása tehető felelőssé.

Nem támaszkodhatunk többé az amazóniai esőerdőre

Milton de Costa egykori marhatenyésztő az erdő pusztulása ellen küzd és újrafásítási munkákat végez másokkal együtt. De Costa úgy véli, ha a pusztulás a jelenlegi ütemben folytatódik, a következő generációk már csak az idősebbektől hallhatnak az amazóniai esőerdőről. 

Az esőerdőért dolgozókra azonban óriási veszélyt jelentenek a pusztulást okozó emberek, ahogyan De Costa is elmondta, hogy szeptember elején kis híján lelőtték őt egy találkozás alkalmával. A hatóságok szerint 2021-ben már legalább 97 embert fenyegettek meg halálosan az erdőirtók.