Sokkal több szén-dioxidot bocsát ki magából az amazóniai esőerdő, mint amennyit kellene

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 20. - 00:41

Választóponthoz érkezett a Föld tüdejének is tartott amazonasi esőerdő, ugyanis kiderült, hogy már nem képes fenntartani a szén-dioxid felvétel és oxigéntermelés természetes egyensúlyát.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent legújabb kutatásból kiderült, minden jel arra utal, hogy az Amazonas-medencében található esőerdő széndioxid-felvételi képessége a globális felmelegedés révén jelentősen visszaesett, és a jövőben további romlásra számíthatunk.

2010 és 2018 között több száz repülés során begyűjtött mérések és adatok alapján kiderült, hogy az erdőirtás, valamint az égetés és a szárazság mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon a jelenlegi súlyos helyzet.

A kelet-amazóniai régiót sokkal érzékenyebben érintette a változás, mint a nyugati térséget, ami főként a szénmonoxid-kibocsátáshoz köthető tűzesetek következtében fordulhatott elő – írták a tudósok a publikációban.

Szakértők szerint bár rendkívül fekete képet fest a jövőről a tanulmány, még nem szabadna azonnal feladnunk a harcot, hiszen még meg lehet fordítani a negatív tendenciákat. Thomas Lovejoy, a George Mason Egyetem klímakutatója úgy gondolja, az erdők újratelepítésével visszaépíthetjük az oxigénellátási védőbástyákat:

“Nem gondolom, hogy vissza tudjuk majd állítani az Amazonas eredeti formáját, azt viszont kivitelezhetőnek tartom, hogy a jövőben komoly előrelépéseket érjünk el, ezáltal, fejlődhet a térség.”

Jelenleg azonban meg kell küzdeni a szituáció súlyosbodásával, a deforesztáció mértéke ugyanis újabb rekordokat döntött, és még annak ellenére sem történt javulás, hogy mindeközben kitört a koronavírus-járvány, Brazíliában ugyanis az erdőben dolgozó munkásokat nem érintette semmiféle korlátozás sem.