Clouds
21 Budapest
Dollár
344,43 Ft
Euró
369,39 Ft
Font
428,66 Ft
Bitcoin
25,796 $

Elon Musk szerint az első telepesek életüket adhatják majd a Marsért

MTI/EPA/Ben MacMahon
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A dél-afrikai származású amerikai üzletember nem rejtette véka alá véleményét és elmondta, az első Marsra lépő telepesek minden bizonnyal meg fognak halni.

Elon Musk legutóbb a saját maga által alapított XPrize hivatalos livestreamjében tűnt fel, melyben kendőzetlenül mesélt jövőbeni terveiről. A díj célja egyébként, hogy 100 millió amerikai dollárral támogassák azt az embert vagy kutatócsapatot, aki vagy akik karbonsemlegessé tudják varázsolni az atmoszférát.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

Musk a konferencián arról beszélt, hogy a Marsra való eljutás olyan, mint az egyik népszerű, 20. század elején közzétett reklám, amelyet Amerikában az újságok hasábjaira nyomtattak, és amelyben Shackleton célba veszi az Antarktiszt – tudja, hogy veszélyes és nehéz feladat, valamint azt is, hogy hosszú az út odafelé és nem fogja túlélni az utazást, mégis élete legjelentősebb élményének gondolja.

„Nagy valószínűséggel nem lesz elegendő mennyiségű étel az út során. Ha egy viszontagságos és veszélyes útról beszélünk, ahonnan nem biztos, hogy élve hazajuthatunk, akkor a Mars egy egészen vonzó hely” – tette hozzá a techguru.

A Tesla és a SpaceX alapítója és vezérigazgatója hangsúlyozta, a vörös bolygó betelepítésének első fázisában véleménye szerint rengetegen életüket fogják veszteni, hiszen a kietlen vidéken nehéz túlélni, egyúttal közölte, mivel nem kötelező a részvétel és csak önkéntesek jelentkezhetnek, ezért ők feláldozhatják magukat az emberiség közös érdekéért.

Sir Ernest Shackleton valójában nemcsak egy reklámsztár volt, hanem egy felfedező, aki először próbálta keresztülutazni az Antarktiszt 1914-ben. Pályafutása során megannyi díjat és elismerést kapott, miközben sosem bizonyult gazdag embernek, ezért határozta el, hogy életét kockáztatva nekiveselkedik a halálos kalandnak.

Elon Musk korábbi nyilatkozatából megtudhattuk, hogy a SpaceX legkorábban 2024-ben kezdheti meg a Starship űrhajókkal történő emberi Mars-missziókat, ám az ambiciózus küldetés még akár hosszú éveket is várathat magára, hiszen első körben a NASA-val kötött szerződés értelmében embereket kell eljuttatniuk az Artemis-program keretében a Holdra, ami szintén óriási erőbedobást és odafigyelést igényel.