Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Egykori űrhajós lehet a NASA új főnöke

Fotó: Flickr/NASA Johnson
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Joe Biden adminisztrációja valószínűleg Bill Nelson szenátort iktathatja be az amerikai űrhivatal soron következő elnökének.

A The Verge értesülései szerint a jelölés a NASA számára kulcsfontosságú időszakban történt, hiszen az űrügynökség szakemberei gőzerővel dolgoznak azon, hogy teljesíteni tudják az Artemis-misszió előkészületeit, melynek célja, hogy 2024-ben újból embereket küldjenek a Holdra.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Joe Biden egyelőre nem állt elő az űrprogrammal kapcsolatos tervezetekkel, ám bennfentes információk szerint a NASA már kész kinevezni új vezérét, akit éppen az elnöki hivatal javasolt a pozícióra.

Nelson három választási időszakban is floridai szenátorként tevékenykedett, mely során folyamatosan támogatta a NASA törekvéseit. Saját maga is asztronauta, 1986-ban teherspecialistaként repült ki a Columbia űrhajóval az univerzumba.

Az egykori szenátor Jim Bridenstine-t válthatja, aki a 2020-as novemberi elnökválasztást követően jelentette be, hogy távozik posztjáról, helyét ideiglenesen Steve Jurczyk vette át a NASA-nál.

“A legfőbb kérdés, hogy a NASA-nak, mint az USA egyik legjelentősebb ügynökségének, milyen fő érdekei és céljai lehetnek majd a jövőben” – mondta távozásakor a riportereknek Bridenstine.

“Olyasvalakit kell választani, aki szoros kapcsolatot és barátságot ápol az Egyesült Államok elnökével.”