Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,84 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
467,66 Ft
Bitcoin
64,251 $

Egykori űrhajós lehet a NASA új főnöke

Joe Biden adminisztrációja valószínűleg Bill Nelson szenátort iktathatja be az amerikai űrhivatal soron következő elnökének.

...svg content...Fotó: Flickr/NASA Johnson
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A The Verge értesülései szerint a jelölés a NASA számára kulcsfontosságú időszakban történt, hiszen az űrügynökség szakemberei gőzerővel dolgoznak azon, hogy teljesíteni tudják az Artemis-misszió előkészületeit, melynek célja, hogy 2024-ben újból embereket küldjenek a Holdra.

Joe Biden egyelőre nem állt elő az űrprogrammal kapcsolatos tervezetekkel, ám bennfentes információk szerint a NASA már kész kinevezni új vezérét, akit éppen az elnöki hivatal javasolt a pozícióra. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

Nelson három választási időszakban is floridai szenátorként tevékenykedett, mely során folyamatosan támogatta a NASA törekvéseit. Saját maga is asztronauta, 1986-ban teherspecialistaként repült ki a Columbia űrhajóval az univerzumba.

Az egykori szenátor Jim Bridenstine-t válthatja, aki a 2020-as novemberi elnökválasztást követően jelentette be, hogy távozik posztjáról, helyét ideiglenesen Steve Jurczyk vette át a NASA-nál.

„A legfőbb kérdés, hogy a NASA-nak, mint az USA egyik legjelentősebb ügynökségének, milyen fő érdekei és céljai lehetnek majd a jövőben” – mondta távozásakor a riportereknek Bridenstine.

„Olyasvalakit kell választani, aki szoros kapcsolatot és barátságot ápol az Egyesült Államok elnökével.”

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Gyengüléssel kezdte a napot a forint csütörtökön

Nem kezdte jól a napot a forint, ami összességében gyengült a főbb devizákkal szemben.