Egyelőre nem rajonganak a budapestiek a kínai vakcináért

not image

Kolláth Benjámin

2021. február 11. - 19:22

A magukat biztosan beoltatók közül a Medián és a 21 Kutatóközpont által megkérdezettek kevesebb, mint harmada választaná a Sinopharm vakcináját.

A kínai Sinopharm oltóanyaga a legújabb a Szputnyik V mellett, amely megkapta itthon az engedélyt a használatra, már meg is vásároltunk belőle két és félmillió ember beoltására elegendő adagot és Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy ezzel fogja beoltatni magát.

Ennek tudatában készült a Medián és a 21 Kutatóközpont újabb felmérése, amelyben a magyarok oltási hajlandóságára kérdezett rá. A HVG összefoglalója alapján a budapestiek körében végzett felmérésen csak 13 százalék mondta azt, hogy biztosan nem fogja beoltatni magát.

Érdekes módon a korosztály és a végzettség esetében is komoly különbségek mutatkoznak a válaszokban, a 18 és 29 év közöttieknek csak 34 százaléka mondta, hogy biztosan beoltatja magát, míg 65 év felett ez 69 százalék. Emellett az alapfokú végzettségűek közül 42, a felsőfokúak közül 60 százalék biztos ugyanebben.

Arra is rákérdezett a kutatás, hogy azok, akik nem zárkóznak el az oltástól, mely oltóanyagokat adatnák be szívesen maguknak. Itt még nagyobb volt az eltérés: a nyugati típusú vakcinákban a megkérdezettek 84 százaléka bízik meg, míg az oroszban 43, a kínaiban 27 százalék.