Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Orbán Viktor bejelentette, kezdődnek a regisztrációs oltások, és ő a kínai vakcinát választja

not image

A T-800-as

2021. január 29. - 07:56

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádióban erősítette meg péntek reggel, hogy a következő héten kezdik meg a regisztráció alapú oltásokat. Orbán Viktor azt is elárulta, hogy melyik oltóanyaggal fogja beoltatni magát.

Orbán az interjújában közölte, az egészségügyi csoporton belül végeztek az oltásokkal, és a hét végéig ugyanez várható a szociális intézményekben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a következő hét elejétől már a regisztráltak között kezdenek oltani, de csak azok kaphatják meg az oltásukat, akik regisztrálnak, mivel más módon nem tudhatnak azokról az emberekről, akik igényt tartanának az oltásra.

Soron kívül Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

A miniszterelnök elmondta, ő a kínai vakcinában hisz a legjobban, mert szerinte Kína rendelkezik a legtöbb információval a vírusról. Be fogja adatni magának az oltást, de megvárja az ázsiai ellenszert, amit a Sinopharm biztosíthat.

Ami az újabb 30 napos hosszabbítást illeti a korlátozások kapcsán, Orbán is fájó szívvel mondott rá igent, mivel a többi emberhez hasonlóan már szabadulna a vírustól, és nyitna, ami a gazdaság miatt szintén fontos.

Ez azonban nem lehetséges, és az operatív törzs azt mondta a miniszterelnöknek, hogy ne áldozzák fel ezt a három hónapot, ami mögöttük van a sikeres védekezéssel. Orbán hangsúlyozta, november óta javarészt ugyanabban a korlátozási rendszerben élünk, ami működik. Ahogyan ő fogalmazott, az óvatosságé a főszerep, mert ha túl korán jönnének a nyitások, akkor a korábbi hónapok kemény és áldozatos munkája a kukában landolna.

Orbán teljes mértékben megérti az emberek frusztráltságát, mert szerinte sem ideális, hogy nem gyűlhetünk össze nagyobb számban, valamint este 8 órára mindenkinek otthon kell lennie. Ez azonban egy olyan helyzet, amit át kell vészelni, és mindezt tudatos, hatékony módon, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessünk a régi életünkhöz.

Szerinte nem szerepelhet a döntő érvek között az, hogy ki haragszik, és ki nem ezen korlátozások miatt, mert nem lehet érzelmi alapú döntéseket hozni, még akkor sem, ha nyitni akarnak. Orbán kiemelte, a vakcinabeszerzés sokkal fontosabb ennél, mert az jelenti a későbbi nyitás kulcsát. Amíg azonban nincs kellő vakcina Magyarországon, ez nem lehetséges.Tehát addig a pontig a vírushoz kell alkalmazkodni, és ha lesz elég vakcina, „szabadok leszünk”.

Orbán megkérte arra a hatóságokat, hogy senkit ne tartóztassanak le azok közül, akik a szabályok ellenére kinyitják az éttermeiket, mert mindaddig, míg nincs erőszak, csak szabálysértésről van szó. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy azok az étterem-tulajdonosok, akik így döntenek, számolniuk kell azzal, hogy egyrészt először hat hónapra bezárják a vendéglátóhelyüket, másrészt 150 000 és 1 millió forint közötti bírságot kaphatnak. Sőt, ha valaki ezt követően ismét úgy dönt, hogy kinyitja az éttermét, vagy a vendéglátóhelyét, akkor 1 évre tiltják el őket.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatait ismertetvén kiderült, hogy legutóbb 83-an hunytak el a vírusban Magyarországon, és 1 459 új fertőzést regisztráltak. A kórházakban jelenlég 3 649 beteget ápolnak, mellettük 258-an vannak lélegeztetőgépeken.

A miniszterelnök szeretné, ha még sokkal többen regisztrálnának az oltásokra, mert jelenleg csak kétmillió környékén tart a regisztráltak száma, ami kevés a nyájimmunitás eléréséhez. Azzal azonban mindenkinek számolnia kell, hogy ha válogatni szeretne a vakcinák közül, és nincs az adott oltóanyag, amit szeretne, akkor a sor végére kerülhet. A választás lehetősége adott lesz, és mint azt fentebb is írtuk, Orbán például a kínai vakcinára vár, mert abban bízik a legjobban.

Ami Brüsszelt illeti, jelenleg nem látja maga előtt azt, hogy felgyorsulna a vakcinabeszerzés, így minden lehetséges forrást fel kell kutatni. Emiatt is hagyták jóvá minden olyan oltóanyag beszerzését, ami megkapta az engedélyét és már több mint egymillió embert oltottak be vele.

Szerbiát egy remek példának hozta fel, és minden egyes nap információkat kér az ottani oltási tapasztalatokról, ahol a kínai vakcinával már sokakat beoltottak. Orbán nem hagy ki egy napot sem, hogy ne kérjen jelentést a szerb helyzetről, az oltási számokról, a reakciókról, és így tovább.

Jelen állás szerint a kínai vakcinák nélkül március elejéig 880 000 ember kaphatja meg az oltását, és a két vakcina beadása között 24 nap telhet el. Orbán hozzátette, ha megérkezik a kínai szállítmány, akkor kétszer akkora mennyiségben is képesek lesznek oltani, és a folyamat tovább gyorsulhat az orosz Sputnyik V vakcinával. A miniszterelnök elárulta, hogy ma, vagy holnap köthetik meg a szerződést Kínával.

Húsvét tájékán lehet az a bizonyos pont, amikor már sok kérdést kell megfontolnia a kormánynak, legalábbis most Orbán így látja. Ekkor már tudhatják, hogy milyen mértékben nyithatnak, de semmit sem akarnak elkapkodni, most azonban még csak január vége van, és a kormány minden erejével a vakcinabeszerzésre koncentrál, de később foglalkozni fognak a nyitást érintő aktuális kérdésekkel is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.