Egy újabb rendkívül biztató tanulmány jelent meg a Pfizer vakcinájáról

not image

A T-800-as

2021. február 15. - 07:20

A Magyarországon is elérhető vakcina nagyon jó eredményeket mutat, és egy új tanulmány is azt erősíti meg, hogy bőven van miért bíznunk az oltóanyagban.

Miközben a magyar különgép elindult az első jelentősebb kínai vakcinaszállítmányért, a Reuters arról ír, hogy az Izraelben készült tanulmány alapján a Pfizer oltóanyaga 94%-kal képes csökkenteni a COVID-19 fertőzéses tüneteit, amit 600 000 beoltott alapján állapították meg, akik már megkaphatták a két adagjukat.

A HMO szerint azok az emberek, akik ugyanebben a csoportban szerepelnek, 92%-kal kevésbé valószínű, hogy súlyosan megbetegednének. Ezek az adatok ismét csak azt erősítik meg, hogy a Pfizer vakcinája nemcsak biztonságos, hanem rendkívül hatékony is. Nemrég tudhattuk meg azt is, hogy ez a vakcina már az első adagja után komolyabb védelmet képes nyújtani.

Az izraeli összehasonlítás egy azonos méretű, azonos kórelőzményekkel rendelkező csoporttal történt, akik nem kapták meg az oltást. Ennek alapján a beoltottak sokkal nagyobb biztonságba kerültek, és jelentős mértékben csökkent az esélyük arra, hogy bármit is érezzenek a fertőzésből, vagy súlyosabb állapotba kerüljenek.

A tanulmány részeként azt mondták, mindez kétségtelenül azt mutatja, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája egy héttel a második adag beadása után rendkívül hatékony, ami megerősíti a klinikai vizsgálatok eredményét, ahol gyakorlatilag ugyanezeket a számokat kapták a szakemberek.

Az adatok azt is mutatják, hogy a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája a második adag beadása után két héttel, vagy annál több idő eltelte után még hatékonyabb. Szintén jól látszik, hogy a tömeges oltások megkezdésével egyre jobbak a számok Izraelben, és egyfajta meredek csökkenés tapasztalható a kórházi betegeknél, illetve a súlyos megbetegedéseknél az idősebb korosztálynál.

Kegyetlen bánásmódban részesítik a korlátozásokat megszegő filippínókat

A kórházi kezelések és a súlyos megbetegedések azonban még mindig növekedést mutattak a fiatalabb csoportokban, akiknél csak hetekkel később kezdték meg az oltásokat. Az idősebbeknél, akik korábban juthattak hozzá a vakcinákhoz, egyértelműen pozitív számokat mutatnak, és folyamatosak a csökkenések ebben a csoportban.