Kegyetlen bánásmódban részesítik a korlátozásokat megszegő filippínókat

Flickr/f.rohart
not image

Borbély Fanni

2021. február 15. - 00:46

A gazdagok és a politikai elit mentesülnek a korlátozások megszegését követő büntetések alól, a legszegényebbek azonban kegyetlen és megalázó büntetésekben részesülnek.

Az egyenlőtlenség mértéke egyre csak növekszik a Fülöp-szigetek “félfeudális társadalmában”, ugyanis egy új típusú kultúra van kialakulóban. A Fülöp-szigeteken már közel egy éve vannak érvényben a koronavírus-járvány terjedésének lassítására hozott korlátozó intézkedések.

A korlátozások rendkívül igazságtalan ellenőrzése csak tovább súlyosbítja a kialakult egyenlőtlenséget: a gazdagok semmiféle büntetésben nem részesülnek, amennyiben megszegik a korlátozásokat, míg a szegényebb polgárokat a nyilvánosság előtt bántalmazzák, és megalázzák.

Azok a filippínók, akik nem elég gazdagok, csupán egy szabálytalan maszkhasználattal felhívhatják magukra a helyi hatóságok figyelmét, akik konkrétan fizikailag bántalmazzák az alacsony jövedelmű szabályszegőket, sőt sajnos arra is volt már példa, hogy egy polgár napokig nem tudott munkába állni, olyan súlyos sérüléseket szenvedett a verés során.

Az elitizmus egyre nagyobb térhódítása egy rendkívül differens bánásmódot hozott magával az országban, s bár egyes szakemberek szerint a lakosság egy része már-már természetesnek veszi a negatív megkülönböztetést, az internet hatása miatt a fiatal polgárok már egyre több esetben ismerik fel, és utasítják el a hierarchikus elnyomó rendszert.

A Fülöp-szigeteken érvényben lévő korlátozások értelmében minden 65 év feletti és 16 év alatti polgár köteles otthonában tartózkodni, míg a maszkok használata mindenki számára kötelező. A bevásárlóközpontok, szállodák, éttermek és a tömegközlekedés – bár egyelőre csökkentett kapacitással, de – újra megkezdték működésüket, a kirendelt ellenőrzőpontokon pedig rendőrök ellenőrzik az utazási engedélyeket – írja a South China Morning Post.